Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Bedrijven

Britse investeerder verkoopt deel belang Shell vanwege klimaat

09 juli 2019 12:44 Aangepast: 10 juli 2019 13:55
Shell-topman Ben van Beurden. Beeld © ANP

Een grote Britse vermogensbeheerder heeft een deel van zijn belang in Shell verkocht, omdat de klimaatstrategie van het bedrijf niet in lijn is met die van de beleggers van wie het de belangen vertegenwoordigt. 

In een brief aan Chad Holliday, Shell's voorzitter van de raad van commissarissen, meldt vermogensbeheerder Sarasin & Partners de stap.

Die volgt na twee jaar van gesprekken met Shell over hoe het bedrijf denkt de klimaatdoelen van Parijs te helpen halen. Omdat het bedrijf toezegde daar hun steentje aan bij te dragen, vonden de beleggers die Sarasin vertegenwoordigt het goed dat hun geld in Shell zat. 

'Strategie Shell 'teleurstellend'

Maar Shell's strategie voor de komende jaren, die het begin juni uit de doeken deed, is 'uitermate teleurstellend' schrijft Sarasin, die zichzelf kwalificeert als 'actief betrokken'.

De reden voor de teleurstelling: uit de strategie blijkt dat Shell tot 2030 méér olie wil produceren. En daarmee wordt het klimaatakkoord dat in Parijs is gesloten, niet gehaald. 

Deel belang verkocht

Voor klanten die bij Sarasin de beleggingsstrategie Climate Active volgen, zijn daarom de aandelen Shell verkocht. Volgens de Financial Times gaat het om 20 procent van alle aandelen die Sarasin heeft in Shell, met een waarde van 37,6 miljoen euro

"Dat Sarasin ervoor kiest om zijn belang in Shell te verkleinen, vinden we teleurstellend", reageert een woordvoerder van Shell per email op vragen van RTL Z. "Het nieuws komt niet als een verrassing; we hebben Sarasin de afgelopen maanden vaak gesproken."

Kritisch kijken naar rest belang

Wat Sarasin doet met de rest van het aandelenbelang in de oliereus is onduidelijk, daar gaat het nu kritisch naar kijken. "We keken uit naar een duidelijk statement over hoe Shell z'n bijdrage zou gaan leveren aan het halen de klimaatdoelen van Parijs. Maar in plaats daarvan komt het management met het voornemen om ruim 24 miljard euro per jaar aan aandeelhouderskapitaal in fossiele activiteiten te investeren de komende vijf jaar", legt Sarasin de stap uit.

Investering in gevaar

Vanwege de klimaatveranderingen en de bijbehorende problemen, brengt de strategie van Shell het geld van investeerders in gevaar, schrijft Sarasin.

Onder die investeerders zijn ook veel pensioenfondsen en het is niet in het belang van miljoenen gepensioneerden van wie het spaargeld is belegd in Shell dat het bedrijf zo veel olie produceert, dat de toekomst van de aarde in gevaar wordt gebracht, aldus de brief. 

Investeer in andere projecten

Het bestuur van Shell, onder leiding van Nederlander Ben van Beurden, zou daarom de investeringplannen moeten heroverwegen, aldus de brief. Geld dat nu wordt verdiend, zou bijvoorbeeld in schone energie gestoken moeten worden, stelt Sarasin voor. En als Shell die niet kan vinden, dan moet het geld worden teruggegeven aan de aandeelhouders. 

Maar Shell kan niet zonder de bestaande activiteiten bij het uitvoeren van hun plannen om CO2-uitstoot te verminderen, aldus het bedrijf. Het hoort erbij, al verwacht het bedrijf "onze gemiddelde jaarlijkse investeringen in de opkomende Power business te verhogen", meldt de woordvoerder.

"We blijven in gesprek met Sarasin als bestaande aandeelhouder, onder meer over klimaatverandering - een essentieel onderwerp", voegt hij toe.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Shell gaat beloning top aan klimaatdoelen koppelen, 'knieval' voor aandeelhouders

Shell onder druk

De brief heeft een opmerkelijk timing, want vandaag praat Ben van Beurden in Brussel met eurocommissaris Frans Timmermans. Op de lijst van gespreksonderwerpen onder andere duurzaamheid in het algemeen en specifiek de oproep van de Europese Commissie om in 2050 klimaatneutraal te zijn. 

Shell staat al langer onder druk om van koers te veranderen. Na druk van aandeelhouders, kondigde het bedrijf eind vorig jaar aan dat het de beloning van de top van het bedrijf gaat koppelen aan het halen van de klimaatdoelen.

De oliereus is verder aangeklaagd door Milieudefensie, die eist dat de rechter oordeelt in welke mate het bedrijf bijdraagt aan CO2-uitstoot en de daarmee samenhangende klimaatverandering. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Na de staat ook Shell voor de rechter vanwege klimaat

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van