Ga naar de inhoud
Bedrijven

'AliExpress en andere niet-Europese webwinkels lappen regels aan laars'

Een distributiecentrum in China.

Nederlanders kopen steeds vaker spullen bij niet-Europese webshops, zoals AliExpress. Zorgelijk, vindt Detailhandel Nederland. Het spreekt van oneerlijke concurrentie met Nederlandse ondernemers en vinden dat die webwinkels de lokale regels vaak aan hun laars lappen.

Belangenclubs voor winkeliers Detailhandel Nederland en Thuiswinkel.org presenteren vandaag een rapport met de titel: 'Een gelijk speelveld voor de Nederlandse winkeliers'. Dat speelveld is er nu niet, zeggen de organisaties.

Veiligheid en kwaliteit producten

"Er zijn talloze voorbeelden van buitenlandse handelaren die de Europese regels rondom veiligheid en kwaliteit van producten en de bescherming van Nederlandse consumenten niet respecteren", zegt Margriet Keijzer van Detailhandel Nederland.

Uit een test van de Deense consumentenbond bleek deze week nog dat er vaak verboden chemicaliën in speelgoed zitten. Ook ontbreken er vaak keurmerken bij producten en voldoen elektrische apparaten niet aan de veiligheidsregels.

'AliExpress
Lees ook:
'AliExpress overtreedt regels die consument moeten beschermen'

Optreden tegen webwinkels

Verschillende Europese consumentenorganisaties, waaronder de Nederlandse Consumentenbond, hebben nationale toezichthouders gevraagd om op te treden tegen AliExpress. De Chinese webwinkel werkt met verkoopvoorwaarden die volgens de bonden in strijd zijn met Europese regels.

AliExpress staat bijvoorbeeld niet toe dat klanten een product binnen 14 dagen terugsturen zonder opgaaf van reden, terwijl dit in Europa wel mag. Het rapport rept ook over bedrijven zoals het Chinese Wish.

Oneerlijke concurrentie

Wie via een Chinese webwinkel bestelt is doorgaans geen verzendkosten kwijt. Producten uit het buitenland die minder dan 22 euro kosten, zijn vaak vrijgesteld van btw. En niet-Europese webwinkels betalen geen kosten voor het recyclen van afval.

Nederlandse winkeliers draaien zo te veel op voor allerlei kosten, zegt Detailhandel Nederland. De organisatie wil dat voor alle webwinkels die waren aan Nederlandse consumenten verkopen, dezelfde regels gelden. Want al deze voorbeelden leiden dus tot oneerlijke concurrentie, vindt de instantie. 

Business Waarom AliExpress zo goedkoop pakketjes kan versturen

03:32