Bedrijven

Megaclaim van tientallen miljoenen op Lubbers-bedrijf Hollandia

04 juli 2019 15:47 Aangepast: 04 juli 2019 15:55
Noren stellen Hollandia aansprakelijk voor miljoenenschade door ongeluk olieplatform. Beeld © ANP

Staalbouwbedrijf Hollandia, dat in handen is van de familie Lubbers, moet zich verdedigen tegen een megaclaim van tientallen miljoenen euro's. Volgens het Noorse bedrijf dat de schade claimt, liet Hollandia expres een dochterbedrijf failliet gaan om aan betaling te ontkomen.

Hollandia is een middelgroot staalbouwbedrijf in Krimpen aan den IJssel, dat sinds de jaren vijftig in handen is van de bekende Rotterdamse ondernemersfamilie Lubbers.

In 2001 nam Hollandia branchegenoot Bailey over. Dat bedrijf was drie jaar later betrokken bij een ernstig ongeval tijdens de bouw van een boortoren in de haven van Singapore. Daarbij stortte een deel van de boortoren in, met een miljoenenschade tot gevolg.

Schadeclaim

In de jaren erna vormde Hollandia het dochterbedrijf dat betrokken was geweest bij het ongeluk door verschillende herstructureringen om tot lege vennootschap, die eind 2011 failliet ging.

Nu blijkt dat het ongeval voor Hollandia toch nog een staartje heeft gekregen. Het Noorse bedrijf dat Bailey destijds als onderaannemer inhuurde, National Oilwell Varco (NOV) probeert namelijk al jarenlang haar schade te verhalen op het Nederlandse bedrijf.

In de zomer van 2012 veroordeelde een Britse rechtbank Bailey tot betaling van een schadevergoeding van bijna 21 miljoen dollar (18,6 miljoen euro).

Sterfhuisconstructie

Omdat de desbetreffende Hollandia-dochter inmiddels failliet was, was de kans klein dat de Noren hun geld terug zouden zien. Maar uit een gisteren openbaar geworden vonnis van de Rotterdamse rechtbank blijkt dat zij daarmee geen genoegen namen.

Volgens het Noorse bedrijf heeft Hollandia expres een sluwe sterfhuisconstructie rond het dochterbedrijf opgezet, om te voorkomen dat het de schadevergoeding moest betalen. Daarom richten de Noren, gesteund door curator Piet Gilhuis van de failliete Hollandia-dochter hun pijlen nu op Hollandia zelf.

Tientallen miljoenen

Uit de stukken blijkt dat zij het bedrijf aansprakelijk stellen voor 7,6 miljoen euro aan misgelopen verzekeringspenningen en 25,5 miljoen euro aan totale schade. Ook drie (oud-)directeuren van Hollandia zijn persoonlijk aansprakelijk gesteld.

Volgens Ruud Hermans, de advocaat van de Noren, is het verzekeringsbedrag 'waarschijnlijk' onderdeel van de totale schadeclaim. Hermans wil verder niet inhoudelijk op de zaak ingaan.

Aansprakelijkheid

Uit het vonnis blijkt dat de Rotterdamse rechtbank onlangs heeft geoordeeld dat het Noorse bedrijf en de curator een zaak mogen voeren tegen de Hollandia-bedrijven en hun (oud-)bestuurders.

Overigens tekende de rechter aan dat het, ondanks het Britse vonnis uit 2012, nog niet vaststaat dat Bailey destijds aansprakelijk was voor de schade als gevolg van het ongeval. Hollandia betwist dat, omdat de Noren verantwoordelijk zouden zijn voor het ontwerp van de constructie die bezweek tijdens een test.

De Britse rechtbank zou de claim hebben toegekend omdat het betrokken Hollandia-bedrijf geen stukken overlegde en niet omdat tijdens de zaak werd bewezen dat het bedrijf verantwoordelijk was.

Niet bewezen

Advocaat Sjoerd Warringa van Hollandia kan inhoudelijk niet op de zaak ingaan, omdat 'deze nog onder de rechter is'. Wel wijst hij erop dat de discussie over de aansprakelijkheid nog moet worden gevoerd. "Wat dat betreft staan we dus aan het begin van de zaak."

Directeur Steven Lubbers van Hollandia reageerde niet op een verzoek op een toelichting.

Joint venture

Onlangs bracht de familie Lubbers een groot deel van de Hollandia-bedrijven onder in een joint-venture met Amsterdamse investeringsmaatschappij Standard Investment. Een deel van de bedrijven bleef het volledige eigendom van de familie.

Standard-oprichter Hendrik Jan ten Have bevestigt dat de megaclaim van de Noren en de curator op de bedrijven drukt die eigendom bleven van de familie Lubbers.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van