Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Bedrijven

Nike haalt schoen uit handel na kritiek boegbeeld Kaepernick

02 juli 2019 14:31
Nike-boegbeeld Colin Kaepernick op een billboard op Times Square. Beeld © EPA

Kledingfabrikant Nike haalt een speciale editie van de Air Max uit de winkels. Die was bedoeld ter ere van Onafhankelijkheidsdag in de VS, maar na aandringen van boegbeeld Colin Kaepernick komen de schoenen toch niet op de markt.

Nadat Kaepernick, een American footballspeler die bekend werd vanwege zijn protest tegen racisme in de VS, bij Nike had geklaagd over de special edition, riep het bedrijf de schoenen terug, meldt zakenkrant Wall Street Journal op basis van bronnen.

De schoenen hadden een Amerikaanse vlag op de hiel. Maar niet de huidige Stars and Strips, met 50 sterren, maar een oudere versie met dertien witte sterren in een cirkel.

Betsy Ross Flag

Deze zogeheten 'Betsy Ross Flag' is ontworpen tijdens de Amerikaanse Revolutie. Volgens Kaepernick zou het bedrijf deze niet moeten verkopen, vanwege het slavernijverleden dat met deze periode is verbonden.

Het bedrijf heeft winkels verzocht de voorraden terug te sturen, in de webshop van het bedrijf is het exemplaar niet te vinden, aldus de krant.

Protest Kaepernick

Kaepernick speelt al sinds 2016 niet meer, zijn contract met zijn toenmalige club San Francisco 49ers werd ontbonden nadat hij knielde tijdens het spelen van het Amerikaanse volkslied. Dat was een protestactie van de speler tegen politiegeweld tegen vooral zwarte Amerikanen. 

De speler kreeg nergens anders een contract aangeboden, maar Nike haalde hem vorig jaar met veel publiciteit binnen als gezicht voor het merk. Dat kwam het merk op veel kritiek te staan, omdat zijn weigering te staan voor het volkslied bij sommige Amerikanen in het verkeerde keelgat schoot. 

Ook schoen voor Chinese markt

Het is voor de tweede keer in korte tijd dat Nike om politieke redenen een artikel uit het assortiment haalt, meldt persbureau Bloomberg.

Vorig week trok het bedrijf een limited edition voor de Chinese markt terug die was ontworpen door een Japanse designer. Die verklaarde zich solidair met de demonstranten in Hongkong, die protesteren tegen de nieuwe uitleveringswet.

Die wet maakt het mogelijk om inwoners van de stadstaat makkelijk uit te leveren aan China. De kritiek van de Japanner op de wet, zorgde voor woede in China, waarna Nike het product 'op basis van feedback van Chinese consumenten' besloot uit de schappen te laten halen, meldt CNN.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ruim miljard beurswaarde Nike verdampt na rel om kapotte schoen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van