Ga naar de inhoud
Bedrijven

Apothekers duiken op processierups met zelfgebrouwen zalf

Apothekers Jacqueline Nusselder (links) en Marieke Vinken Beeld © Apotheek Heeze

Half Nederland lijkt gek te worden van de jeuk van de eikenprocessierups. Ondernemende apothekers brouwen hun eigen zalf en draaien overuren om mensen te helpen. "Ik krijg verzoeken uit het hele land."

Apothekers Marieke Vinken en Jacqueline Nusselder werden de afgelopen dagen platgebeld door mensen die hun eigen gebrouwen crème tegen jeuk wilde bestellen.

"We wezen hen aanvankelijk de deur, we konden niet aan alle vraag voldoen", zegt Nusselder. "Maar we hebben nu bedacht dat we gaan proberen om het landelijk te leveren." Ze wil dat doen door in de avonden door te werken en misschien een aparte webshop op te zetten, vertelt de ondernemer.

Twee kilo per dag

Eerder maakten de apothekers één batch per drie maanden van ongeveer 2 kilo, nu is dat twee kilo per dag. Er komen verzoeken van Friesland tot Brabant, een kans die ze niet willen laten liggen.

Nederland heeft jeuk en apothekers die nog zelf zalf brouwen, draaien overuren. De meesten kopen hun medicijnen in bij zogenoemde grootbereiders, maar een handvol heeft nog een eigen bereidingsruimte, weet apothekersvereniging KNMP.

Nusselder en collega's zoals Gertjan Hooijman maken hun zalfjes zelf. Een combinatie van lidocaïne en levomenthol, zegt Nusselder over hun eigen zalf. "Het is een standaard bereiding, maar toch effectief, omdat het een verdovende werking heeft", aldus de apotheker. Een tube kost 11,00 euro.

'Niet tegenop te maken' 

Het aantal mensen dat met klachten over jeuk naar de huisarts is gegaan, steeg de afgelopen tijd explosief, zo bleek uit cijfers van Nivel Zorgregistraties Eerste Lijn. Reden: de eikenprocessierups. De overlast is dit jaar óók uitzonderlijk hoog.

De vraag werd voor Nusselder zo groot dat ze ook is gaan inkopen. "Er was niet tegenop te maken", vertelt ze. "Wat we in de ochtend maakten was in de middag alweer op. We hebben vier vestigingen en zo'n duizend tubes verkocht."

Rupsbestrijder
Lees meer:
Rupsbestrijder Kristiaan (25) komt om in het werk: 'Mensen bedreigen ons'

'Niet druk aan de kust'

Volgens Annemieke Horix, apotheker bij het Geneesmiddel Informatie Centrum (GIC) zijn veel apothekers druk met die rups, maar vooral in de gebieden waar hij actief is. "In de kustregio gebeurt niet zoveel", zegt ze. "Het probleem is ook niet nieuw, dit speelde vorig jaar ook. Maar er zijn nu wel veel mensen met jeuk."

De crèmes die worden voorgeschreven en verkocht zijn in principe middelen die helpen tegen meerdere soorten jeuk. Bijvoorbeeld ook van muggen. Een tube Azaron kan volgens Horix ook helpen tegen jeuk van de processierups.

Allergie

Apotheker Alexander van Hecke van apotheek Koert in Utrecht is daar niet van overtuigd en schrijft vaak een combinatie met antihistaminica voor, een middel dat helpt tegen allergie.

"Er zijn verschillende middelen en je moet proberen wat voor jou het beste werkt. Op Thuisarts.nl vind je ook informatie", zegt hij. Het huisartsencollectief heeft er recent een hele pagina voor opgetogen, weet Van Hecke.

Dun smeren

De apotheker koopt zijn middelen in en ziet dagelijks nieuwe klanten aan zijn counter staan die op de bonnefooi middelen komen halen. "Veel uit de regio De Bilt, waar het groener is dan in Utrecht', zegt hij. De vestiging op de Biltstraat heeft het ook druk met de uitgifte van crèmes.

Wie nu vreselijke jeuk heeft kan een kruisje zetten met zijn nagel of koelen met aloë vera, maar dat helpt maar tijdelijk, zeggen kenners. Je kunt ook kiezen voor corticosteroïdencrème (hormoonzalf). Dat is in Nederland alleen op recept verkrijgbaar, maar bijvoorbeeld in België gewoon online te krijgen.

"Je moet het echt dun smeren", zegt Horix. "Want je kunt je huid ook aan gort smeren. Je huid wordt dun als je het te veel smeert en dat kan leiden tot beschadiging."

We zien dit jaar veel meer eikenprocessierupsen: dit is waarom

03:42