Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Bedrijven

Yarden laat honderdduizenden klanten bijbetalen voor uitvaart

02 juli 2019 08:21 Aangepast: 02 juli 2019 10:57
Beeld © ANP

Uitvaartorganisatie Yarden moet onder dwang van toezichthouder De Nederlandsche Bank maatregelen nemen om de financiële huishouding op orde te krijgen. Klanten met een pakketpolis zijn de dupe: kostenstijgingen van een uitvaart komen vanaf volgend jaar voor hun rekening.

Honderdduizenden klanten van Yarden draaien op voor prijsstijgingen van de cake of koffie, de kist, volgauto of de bloemstukken. Het gaat om 380.000 pakketpolissen, van de in totaal 1,4 miljoen uitvaartverzekeringen die Yarden heeft, bevestigt een woordvoerder na berichtgeving van De Telegraaf.

Bij een pakketpolis vergoedt Yarden normaal gesproken alles wat met de uitvaart te maken heeft. In ruil daarvoor betaalden de klanten een vaste premie. Als het organiseren van een begrafenis of crematie duurder werd, kwam het prijsverschil voor rekening van Yarden.

Rechter grijpt in

Omdat dit voor Yarden niet was vol te houden, wilde het in 2007 alle pakketpolissen omzetten naar sommenpolissen. Bij die laatste krijgt de verzekerde als iemand overlijdt, een vast bedrag om de uitvaart te organiseren. 

Yardens oplossing om de kostenstijgingen af te wentelen op de verzekerden, werd afgekeurd door de rechter. Hierdoor hebben alle verzekerden waar het om ging nog steeds een pakketpolis. De gevolgen voor Yarden zijn niet mals: het bedrijf zette vorig jaar 344 miljoen euro opzij om dit op te vangen, meldde het in het jaarverslag.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Uitvaartverzekeraar Yarden in geldnood: reden tot zorg?

Alarmerend lage buffers

Mede hierdoor zijn de financiële buffers van het bedrijf 'alarmerend' laag, waardoor het onder verscherpt toezicht van toezichthouder De Nederlandsche Bank kwam. De verzekeraar moest werken aan een herstelplan, deze maatregel is daar de uitvoering van. 

Bijna 700 euro extra in 2030

De gemiddelde waarde van een polis is 3200 euro, waar de hele uitvaart dus van betaald moet worden. Alle prijsstijgingen komen vanaf 1 januari volgend jaar voor rekening van de verzekerde, tenzij deze zich bijverzekert.

Als hij of zij dat niet doet, is de polis in 2030 hetzelfde bedrag, waardoor bij een jaarlijkse prijsstijging van 1,75 procent, bijna 700 euro moet worden bijbetaald, rekent de krant voor

Yarden geeft zijn klanten nu de keuze: ze kunnen zelf een bedrag opzijzetten om de extra kosten op te vangen. Of ze doen niets, en bij overlijden wordt met de nabestaanden gekeken wat uit de polis betaald kan worden. Klanten kunnen er ook voor kiezen om hun polis op te zeggen. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van