Bedrijven

'Helpling mag geen vergoeding meer aan schoonmakers vragen'

01 juli 2019 14:12 Aangepast: 01 augustus 2019 14:23

Online platform Helpling is geen werkgever, maar een bemiddelaar tussen particulieren en mensen die werk zoeken als hulp in het huishouden. Om die reden moet het bedrijf stoppen met het vragen van een vergoeding van schoonmakers, zegt de rechtbank Amsterdam.

Het betekent een flinke strop voor het bedrijf, dat zijn inkomsten in Nederland volledig haalt uit een commissie die schoonmakers betalen. "We hebben dertig dagen om ons te bezinnen en een andere manier te vinden om geld te verdienen", zegt woordvoerder Karen van der Kruit.

Hiervoor kijkt het bedrijf naar wat het beste werkt in andere landen waar Helpling actief is. "In Frankrijk werken we bijvoorbeeld met kleine schoonmaakbedrijven, in Engeland betalen de huishoudens een bedrag voor de bemiddeling. We gaan kijken wat het beste werkt."

Uurloon afdragen

Schoonmakers kunnen via Helpling een profiel aanmaken waarop ze hun beschikbaarheid en uurtarief kunnen aangeven. Ook particulieren kunnen een zoekopdracht op het 'digitale prikbord' plaatsen. Als het contact eenmaal gelegd is blijft Helpling betrokken en verdienen.

Als er een match is tussen schoonmaker en opdrachtgever blijft het contact via Helpling lopen. Ook moeten ze 23 procent van hun uurloon aan Helpling afdragen.

Schoonmaak-cao 

Dat mag dus niet meer. "Tussen Helpling en personen die via het online platform schoonmaakwerk verrichten, is geen sprake van een arbeids- of uitzendovereenkomst. Helpling kan daarom ook niet worden verplicht om de schoonmaak-cao toe te passen", vindt de rechter.

Het oordeel viel vandaag in een zaak die was aangespannen door vakbond FNV. Die vindt namelijk dat Helpling een normale werkgever is die zijn schoonmakers in loondienst moet nemen.

"Helpling ontduikt de cao Schoonmaak en werkt via schijnconstructies. Hiervoor eisen wij een schadevergoeding", zei FNV-bestuurder Zakaria Boufangacha eerder.

Geen arbeidsovereenkomst

Helpling zegt blij te zijn met het oordeel, omdat het bedrijf geen arbeidsovereenkomst hoeft af te sluiten met de schoonmakers.

"Dan waren we nog veel verder van huis", zegt Van der Kruit. "Dit vonnis is relevant voor de hele sector: we kunnen doorgaan met de online dienst zoals deze is. En we zijn een startup, dus wel gewend om bij te sturen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van