Ga naar de inhoud
Bedrijven

Ondernemers blij met cashplafond, maar '3000 euro wel wat laag'

Beeld © ANP

Autoverkopers en andere ondernemers die regelmatig grote sommen contant geld ontvangen, zijn positief over het kabinetsplan om grote cashbetalingen te verbieden. Wel zetten ze vraagtekens bij de hoogte van de grens van 3000 euro en de handhaving van het verbod.

Volgens autoverkopers kan het verbod leiden tot minder administratieve rompslomp, zegt woordvoerder Tom Huyskens van branchevereniging Bovag. Nu moeten zij elke contante transactie boven de 10.000 euro melden. Maar straks hoeft dat niet meer, want dan geldt simpelweg een maximum van 3000 contant.

In eerste instantie overwoog het kabinet om de meldplicht te verlagen naar 3000 euro. "Daar waren wij kritisch over, want dat had ondernemers in de autobranche veel extra werk bezorgd", zegt Huyskens. "Maar het huidige plan levert juist minder werk op."

Kabinet
Lees ook:
Kabinet strijdt tegen witwassen: 3000 euro cash betalen mag niet meer

Contanten zijn lastig

Ook Frans Buunk van kunsthandel Simonis & Buunk in Ede was in de veronderstelling dat de regering simpelweg de grens voor de meldingsplicht zou verlagen van 10.000 naar 3000 euro. "Wordt het echt een verbod?"

Buunk zit een verbod wel zitten. "Het is de toekomst", zegt hij. "Straks is contant helemaal verdwenen." Bij Simonis & Buunk lopen de prijzen van schilderijen en beeldhouwwerken uiteen van 1000 euro tot een half miljoen, en dan heeft cash ook zo zijn nadelen. "Het is eigenlijk best lastig, al die contanten." 

Lastig voor klanten

Voor klanten kan het verbod wél lastig uitpakken, vreest Bovag-woordvoerder Huyskens. "Wij zien veel klanten die eerst bijvoorbeeld hun caravan op Marktplaats contant verkopen, en dan naar de dealer komen om van dat geld een nieuwe caravan te halen."

Deze klanten zullen in het vervolg eerst naar de bank moeten gaan om dat geld op hun rekening te storten, zegt de woordvoerder. "En daar zijn weer kosten aan verbonden."

Om ervoor te zorgen dat de goeden niet onder de kwaden lijden, pleit Bovag ervoor om de grens van 3000 nog eens te herzien. "Wij verwachten dat een grens tussen de 5000 en 7000 euro minder praktische problemen zal geven", zegt hij. "En dat is nog steeds klein bier voor witwasfraudeurs."

"Wij verwachten dat een grens tussen de 5000 en 7000 euro minder praktische problemen zal geven."

Handhaving

Rinus Bakker, voorzitter van de Centrale Bond van Paardenhandelaren (CeBoPa), denkt vooral dat het verbod lastig te handhaven wordt in sommige sectoren. Want waar een auto moet worden geregistreerd als die een nieuwe eigenaar krijgt, hoeft een paardenverkoper niets te registreren. "Hoe ga je dat verbod dan controleren?"

Ook in de paardenhandel - voor een goed renpaard betaal je tussen de 5000 en 10.000 euro - worden steeds meer betalingen via de bank gedaan. Bakker schat zo'n 80 tot 90 procent. "Maar er zijn altijd mensen die dat niet willen."

Volgens Bakker houdt hen weinig tegen om een paard toch contant af te rekenen. "Een inspecteur van de Belastingdienst kan hooguit vragen: waar is dat paard dat je vorig jaar nog had? Maar wat is de prijs van zo'n paard? Dat is wat de gek ervoor geeft. Dat kan dus minder dan 3000 euro zijn, waardoor je de meldplicht ontloopt. Daar zit een groot grijs gebied."

Waarschuwing
Lees ook:
Waarschuwing voor alle gemeenten: 'Je moet met contant geld kunnen betalen'

Gentleman dealers

Ook in de kunstwereld is er een grijs gebied waar mensen met veel contant geld terecht kunnen, zegt kunsthandelaar Buunk. "Je hebt de zogenaamde gentleman dealers. Die zijn niet geregistreerd en handelen officieel als verzamelaar, dus om hun collectie te verbeteren." 

In de praktijk zijn dit vaak handelaars die simpelweg geen belasting betalen, zegt Buunk. "Zij ontvangen misschien nog wel grote contante betalingen. Hoewel zij natuurlijk een probleem met de afstorting kunnen krijgen."

Buunk verwacht niet dat de strengere regelgeving hem klanten gaat kosten, of dat kunstliefhebbers massaal overstappen naar gentleman dealers. "Je moest je natuurlijk vanaf 10.000 euro sowieso al legitimeren bij alle kunsthandelaars. Dus grote witwassers had ik toch al niet als klant."