Ga naar de inhoud
Bedrijven

Goldman Sachs moet boeten voor lekken ex-directeur

Het hoofdkantoor van Goldman Sachs in New York. Beeld © AFP

Het lekken van vertrouwelijke informatie door een oud-werknemer komt Goldman Sachs duur te staan. De Amerikaanse zakenbank moet 36,3 miljoen dollar betalen aan de Fed. Ook het bewuste lek wordt vervolgd.

De zaak draait om Joseph Jiampietro, een voormalig topadviseur van de Amerikaanse bankentoezichthouder FDIC, die sinds 2012 bij Goldman Sachs werkte als investment banker. Hij speelde informatie over bankonderzoeken en rapporten van bancaire toezichthouders door naar andere medewerkers van de zakenbank. De Fed onderzocht de zaak en beoordeelt de acties als illegaal.

Bank deed te weinig

Goldman Sachs krijgt hiervoor de rekening gepresenteerd. Het bedrijf heeft volgens de centrale bank geprofiteerd van deze informatie en heeft onvoldoende beleid ingevoerd om dit te voorkomen. Goldman Sachs moet hier nu verandering inbrengen met het invoeren van strengere interne procedures over het verspreiden van dergelijke informatie.

Maar ook de ex-directeur ontspringt de dans niet. De Fed wil Jiampietro een boete opleggen van 337.500 dollar en hem levenslang schorsen als bankier vanwege 'ongeoorloofd gebruik en openbaarmaking van vertrouwelijk informatie over toezicht'.

Van controleur naar adviseur

In 2014 kreeg een andere junior bankier van het bedrijf, de toen 29-jarige Rohit Bansal, een boete van 50 miljoen dollar opgelegd. Ook hij had vertrouwelijk documenten meegenomen vanuit zijn oude functie bij de Federal Reserve Bank of New York. Dit nadat hij de opdracht had gekregen van zijn baas om de bank te adviseren die hij eerder vanuit de centrale bank moest reguleren.

Zijn senior collega destijds was diezelfde Joseph Jiampietro, op wiens bureau de documenten werden gevonden. Beide bankiers werden daarvoor in november 2014 ontslagen.