Bedrijven

Hoezo vliegschaamte? Opnieuw meer vluchten op Nederlandse luchthavens

28 juni 2019 08:20 Aangepast: 28 juni 2019 08:25
Beeld © ANP

Het woord 'vliegschaamte' was in 2018 weliswaar bijna verkozen tot woord van het jaar. In de praktijk lijkt het fenomeen nog niet echt wijdverbreid, want de groei van het aantal passagiers op Nederlandse luchthavens zet gestaag door.

Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In het eerste kwartaal van dit jaar vlogen 17,1 miljoen reizigers van en naar Nederland. Dat komt neer op een toename van 1,9 procent ten opzichte van een jaar eerder. 

Veruit het grootste deel daarvan komt voor rekening van Schiphol. Daar groeide het aantal reizigers met 1,7 procent tot 15,5 miljoen. Die groei had volgens het CBS ook nog eens hoger kunnen uitvallen als de nationale luchthaven niet tegen de grenzen van zijn capaciteit zou zitten, zoals afgesproken in het Aldersakkoord.

De sterkste groeier, procentueel gezien, was Maastricht Aachen Airport. Het aantal reizigers op die luchthaven nam in het eerste kwartaal met bijna twee derde toe. Op de luchthavens Eindhoven Airport (4 procent) en Rotterdam The Hague Airport (6 procent) was de groei minder fors. Groningen Airport Eelde verwelkomde op jaarbasis ongeveer een kwart minder reizigers.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Schiphol zakt op belangrijke ranglijst door capaciteitslimiet

Minder vrachtvervoer

Het feit dat Schiphol niet meer verder kan groeien, heeft ook effect op het vrachtvervoer. De hoeveelheid vracht op de luchthaven nam in het eerste kwartaal met 7 procent af tot 383.000 ton. Dat komt omdat er minder slots beschikbaar zijn voor vrachtvluchten.

Luchtvrachtvervoerders die niet op Schiphol kunnen landen, wijken uit naar andere luchthavens in binnen- en buitenland. Daar lijkt onder meer de luchthaven in Maastricht van te profiteren. Daar werd in de eerste drie maanden van het jaar 34.000 ton aan goederen afgehandeld, een stijging van 13 procent op jaarbasis.

Voor Nederland als geheel daalde het totale goederenvervoer door de lucht met ongeveer 6 procent.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van