Bedrijven

Apple neemt startup in zelfrijdende auto’s Drive.ai over

26 juni 2019 12:02
Beeld © Drive.ai

Apple lijkt nog steeds geïnteresseerd in zelfrijdende auto’s. Dat blijkt uit de overname van Drive.ai: een startup die software en hardware maakt voor zelfrijdende auto’s en busjes ombouwt tot zelfrijdende voertuigen. Hoeveel Apple neertelt voor het bedrijf is niet bekend. 

Apple bevestigt de overname aan Axios en CNBC. De geruchten dat Apple een oogje had laten vallen op de startup zongen al langer rond, met als doel om vooral het personeel van het bedrijf in te lijven. 

Door de overname lijkt het erop dat Apple toch nog energie steekt in in ieder geval de technologie van zelfrijdende auto's. 

Drive.ai in zwaar weer

Drive.ai haalde in het verleden 77 miljoen dollar op in meerdere investeringsrondes en zou 200 miljoen dollar waard zijn. Sinds 2018 test het bedrijf zijn zelfrijdende busjes op de openbare weg in de Amerikaanse staat Texas. 

Drive.ai zette een aantal van die busjes in op vaste routes. De oranjes busjes reden werknemers rond op een bedrijventerrein en fans naar de stadions van American Football-team Dallas Cowboys en honkbalclub Texas Rangers.

Maar Drive.ai had het de afgelopen tijd niet makkelijk. Onlangs bleek dat het bedrijf van plan was om te sluiten en 90 werknemers de laan uit te sturen.  

Apple neemt busjes en personeel over

Volgens Axios zijn de 90 werknemers van het bedrijf ontslagen, maar heeft Apple meerdere Drive-ai ingenieurs in dienst genomen. 

Daarnaast neemt Apple de technologie, designs en de bestaande vloot voertuigen van het bedrijf over.

Project Titan

Apple heeft een speciaal team, met de naam Project Titan, dat werkt aan zelfrijdende auto's. Maar eerder dit jaar leek het er nog op dat zelfrijdende auto's bij Apple op een lager pitje werd gezet, toen het 200 werknemers van Project Titan afhaalde

Er rijden auto's vol sensoren rond het hoofdkantoor en het heeft vergunningen om zelfrijdende auto's op de openbare weg te testen. Maar Apple doet nogal geheimzinnig over het project en wat precies het doel is: zelf een auto ontwikkelen of techniek leveren aan andere bedrijven. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore