Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Bedrijven

De Librije terug in top 50 beste restaurants ter wereld

25 juni 2019 20:16 Aangepast: 25 juni 2019 21:27
Jonnie en Thérèse Boer van De Librije. Beeld © ANP

Na een jaartje afwezigheid is De Librije weer opgenomen in de lijst van vijftig beste restaurants ter wereld. Het driesterrenrestaurant van Jonnie en Thérèse Boer in Zwolle neemt plek 46 in. Daarmee is het het enige Nederlandse restaurant in de top 50.

Dat heeft World’s 50 Best Restaurants dinsdag bekendgemaakt. De lijst wordt sinds 2002 samengesteld door meer dan duizend recensenten van over de hele wereld, die maximaal tien restaurants kunnen aandragen.

Opwindend menu

De fijnproevers zijn bij De Lijbrije vooral te spreken over het 'opwindende menu' dat is afgestemd op de specifieke smaak van elke gast vanwege de op maat gemaakte vijf-, zes- of zevengangenmenu's. Ook de filosofie van de Boertjes om geen eten weg te gooien spreekt de jury aan.

Het is niet voor het eerst dat het Zwolse restaurant in de top 50 staat. De afgelopen tien jaar haalde de driesterrentent zeven keer de laatste vijftig. In 2014 bereikte het met plaats 29 de hoogste notering.

Mirazur

Op de eerste plaats staat Mirazur in het Franse Menton, vlakbij Nice, dat ook over drie Michelinsterren beschikt. Naast een 'ongeëvenaard uitzicht' over de Côte d'Azur roemt de recensenten de eigen groentetuinen en het team van 'waanzinnig getalenteerde koks'.

Plaats twee wordt ingenomen door Noma in Kopenhagen (twee sterren). Asador Etxebarri in Axpe (één ster), nabij Bilbao in Spaans Baskenland, maakt de top 3 compleet.

Meer Nederlanders

Jonnie Boer is trouwens niet de enige Nederlandse chef-kok in de volledige top 120. Op plaats 99 staat de Nick Bril van The Jane in Antwerpen, Richard Ekkebus van Amber in Hong Kong volgt op plek 102. Beide koks hebben twee Michelinsterren.

Voor het eerst in de achttienjarige geschiedenis van de World’s 50 Best Restaurants mogen oud-winnaars niet meer meedoen. De voormalige nummers 1 worden opgenomen in een hall of fame. In the best of the best staan onder andere het Spaanse El Bulli en The Fat Duck in Engeland.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van