Ga naar de inhoud
Bedrijven

Kwakkelend Marqt neemt structuur en strategie op de schop

Beeld © ANP

De voltallige raad van commissarissen van de kwakkelende eco-supermarkt Marqt is opgestapt. Dat bevestigt een woordvoerster tegen RTL Z. Het al jaren verliesmakende bedrijf wil haar strategie en het toezicht aanpassen.

Als gevolg van de herstructurering zijn alle toezichthouders van de duurzame supermarkt opgestapt. "Er is gekozen om de raad van commissarissen opnieuw te formeren", zegt woordvoerster Vera Möhrlein.

Zij wijst erop dat het orgaan, op de voorzitter na, bestond uit vertegenwoordigers van de aandeelhouders. "Maar niet alle aandeelhouders waren vertegenwoordigd. Wij kijken nu opnieuw naar de opzet en inrichting van onze raad van commissarissen."

Ook zegt Marqt haar strategie te heroverwegen. Of dat betekent dat het bedrijf dat in de tien jaar van haar bestaan nog nooit winst heeft gemaakt in de verkoop staat, wil de woordvoerster niet zeggen.

Vertrek topman

Eerder deze maand zag Marqt zijn kersverse topman Joost Leeflang nog geen jaar na zijn benoeming alweer vertrekken. Leeflang was vorig jaar juli aangetreden om de duurzame supermarkt te laten groeien.

Leeflang zei de keten te willen laten groeien van 15 naar 45 tot 60 vestigingen. Zijn voortijdige vertrek zou volgens het bedrijf het gevolg zijn van een verschil van inzicht met de aandeelhouders over de strategie.

Volgens vaksite Distrifood is Marqt lastig te besturen door de grote hoeveelheid en de diversiteit van de aandeelhouders. Naast de nieuwe grootaandeelhouders Triodos en Social Impact Ventures (SIV), die sinds 2017 in Marqt investeren, zouden bijvoorbeeld ook oprichters Quirijn Bolle en Meike Beeren nog aandeelhouder zijn.

Uitgeschreven commissarissen

Uit een kijkje in het bedrijvenregister van de Kamer van Koophandel blijkt dat Leeflang niet de enige Marqt-functionaris is, die daar onlangs werd uitgeschreven. Ook de voltallige raad van commissarissen trad uit functie.

Naast president-commissaris Leendert van Driel en oprichter/commissaris Quirijn Bolle stapten ook Jurriën Appers (Triodos), Helmer Schukken (SIV) en commissaris Annelies van der Vorm begin mei op als commissaris.

Nieuw vorm toezicht

Volgens Marqt wil het bedrijf na hun vertrek naar een nieuwe manier van toezicht, waarbij de commissarissen dus minder belangen en invloed als aandeelhouders hebben.

De wijziging in het toezicht staat niet op zich. Afgelopen maanden blijkt Marqt een deel van de ondersteunende functies op het hoofdkantoor te hebben geschrapt.

Herijking strategie

Volgens de woordvoerster zijn het management en de aandeelhouders momenteel bezig met een 'herijking van de strategie'. Daarbij wordt nadrukkelijk gekeken naar 'samenwerking en strategische allianties in de markt'.

Of dat betekent dat de grootaandeelhouders de duurzame supermarktketen willen verkopen, wil Möhrlein niet zeggen. "Hier willen we het voorlopig bij houden." Marqt verwacht komend najaar meer duidelijkheid te kunnen geven.

Bron: RTL Z / Mathijs Smit
Meer over