Ga naar de inhoud
Bedrijven

Meer winst voor staatsbedrijven, maar minder dividend

Schiphol was in 2018 goed voor een dividend van 82 miljoen euro. Beeld © ANP

De bedrijven waarin de Nederlandse staat een belang heeft, hebben vorig jaar flink meer winst geboekt, maar minder dividend uitgekeerd dan een jaar eerder. Terwijl de totale winst steeg van 1,8 miljard euro naar 2,9 miljard euro, daalde het dividend van 867 miljoen euro naar 826 miljoen euro.

Dat blijkt uit het jaarverslag van de staatsdeelnemingen over 2018. Volgens verantwoordelijk minister Wopke Hoekstra van Financiën komt dat doordat de staatsdeelnemingen de winst gebruiken voor toekomstige investeringen, zo zei hij in het wekelijkse gesprek met de minister van Financiën op RTL Z. 

Zo investeert Tennet (100 procent van de staat) de komende jaren miljarden in nieuwe hoogspanningsmasten in Nederland en Duitsland om de energietransitie mogelijk te maken. Eerder dit jaar maakte Schiphol (69,8 procent) al bekend dat het dividend flink verlaagd is: van 150 miljoen euro in 2017 naar 117 miljoen euro vorig jaar.

Maatschappelijk rendement

Hoekstra vindt het niet erg dat de Staat minder dividend ontvangt. "Integendeel", zegt hij. "Staatsdeelnemingen moeten natuurlijk goed presteren, maar we doen het in de eerste plaats voor maatschappelijk rendement."

Tegenvaller
Lees ook:
Tegenvaller Rijk en Amsterdam: Schiphol betaalt veel minder dividend

Uitgedrukt in percentages is het verschil nog duidelijker: in 2017 ontving de staat gemiddeld 62 procent van de winst als dividend, vorig jaar was dit gedaald naar 38 procent, blijkt uit het jaarverslag.

Gasunie voert de lijst aan

Het grootste deel van de ruim 800 miljoen euro aan dividend komt van vijf bedrijven: Gasunie (228 miljoen euro), Nederlandse Loterij (102 miljoen euro), Schiphol (82 miljoen euro), TenneT (120 miljoen euro) en UCN (100 miljoen euro). De Bank Nederlandse Gemeenten (BNG) droeg 79 miljoen euro bij.

KLM, waar Nederland een belang van bijna 6 procent in heeft, keerde 1 miljoen euro aan rendement uit. Daarmee levert de vliegmaatschappij overigens nog wel meer op dan defensieconcern Thales of Covra, de verwerker van radioactief afval. Deze twee bedrijven keren helemaal geen dividend uit over vorig jaar.

Het gesprek met minister Wopke Hoekstra over de staatsbedrijven:

Dit is een artikel van