Ga naar de inhoud
Bedrijven

Damesmodewinkel La Ligna opnieuw op rand faillissement

Bedrijf boven 32 modewinkels van La Linga heeft uitstel van betaling gekregen. Beeld © ANP

Het bedrijf achter damesmodeketen La Ligna heeft uitstel van betaling gekregen. Daarmee wankelt de keten met 30 winkels en 90 werknemers op de rand van een faillissement. Drie jaar geleden ging La Ligna ook al failliet.

Modewinkel La Ligna opende zijn eerste winkel in 1984 in Groningen. Het bedrijf groeide uit tot een keten van tientallen vestigingen door heel Nederland. Ooit was de keten in handen van investeerder Michiel Witteveen, die onlangs winkelketen Blokker kocht van de gelijknamige familie.

Eerder faillissement

Begin 2016 ging de onderneming failliet als gevolg van dalende omzetten en een joekel van een belastingschuld. Destijds konden nog 42 van de 52 La Ligna-winkels worden doorgestart onder de paraplu van een groep investeerders, waaronder het management. Van de 210 werknemers behielden 135 mensen hun baan.

Afgelopen jaren zijn die aantallen geslonken, tot 30 winkels en 90 werknemers.

Nu blijk dat het bedrijf Benlig, waaronder de winkels van La Ligna vallen, uitstel van betaling heeft gekregen. Surseance is vaak het voorportaal van een faillissement. Noor Zetteler is benoemd tot bewindvoerder, en moet op zoek naar mogelijkheden om het bedrijf voort te zetten.

Investeerder

Uit het register van de Kamer van Koophandel blijkt Benlig in handen te zijn van de Gooise investeringsmaatschappij Omnim. Dat nam afgelopen jaren ook belangen in andere modebedrijven als Nickelson en College Style. Omnim-bestuurder Stijn Nienhaus was gisteren en vanochtend onbereikbaar voor een toelichting.

Robert van Faassen van het Utrechtse advocatenkantoor dat de surseance begeleidt, werkt met bewindvoerder Zetteler aan een mogelijke nieuwe doorstart. "Wij spreken momenteel met vier tot vijf partijen uit de retailwereld die daar interesse in hebben. Dat zal waarschijnlijk wel via een faillissement gaan. De ervaring leert dat dat aantrekkelijker is voor doorstarters, omdat zij anders de schulden moeten meenemen."

Nieuwe doorstart

Van Faassen zegt de afgelopen dagen vooral bezig te zijn geweest met het draaiend houden van de winkels, en nog geen onderzoek te hebben gedaan naar de achterliggende oorzaken van het bankroet. "Maar uit onze eerste contacten met Nienhaus blijkt dat het bedrijf kampte met betalingsproblemen, een tegenvallende omzet en een naheffing van de Belastingdienst."