
Shell en pensioenbeheerder PGGM hebben hun voorsprong in de race om de overname van Eneco uitgebouwd, nu twee andere partijen de handdoek in de ring hebben gegooid. Dat schrijft persbureau Reuters.
Volgens Reuters doen het Franse olie- en gasconcern Total en de Italiaanse elektriciteitsproducent Enel, dat samen optrok met de Nederlandse pensioenbeheerder APG, niet meer mee in de strijd om energiebedrijf Eneco.
APG zoekt nieuwe partners
De partijen die nog wel in de race zijn, zijn de Australische investeerder Macquarie en het Japanse Mitsubishi Corp, volgens bronnen waarop Reuters zich baseert.
Ook het Franse energieconcern EDF zou een niet-bindend bod hebben gedaan. APG zou op zoek zijn naar een nieuwe partner in de strijd om Eneco.

Duurzaam
Volgens analisten die Reuters aanhaalt, is Eneco zo'n 3 miljard euro waard. Het bedrijf is behalve in Nederland ook actief in België, Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Vorig jaar bedroeg de omzet ruim 3,3 miljard euro.
Begin dit jaar bleek dat Shell en PGGM belangstelling hadden voor Eneco. Ze willen Eneco zelfstandig houden. Shell en PGGM denken dat het bedrijf ook kan groeien in andere markten waarin ze actief zijn, en dus kan profiteren van de kennis van Shell en PGGM. Ongeveer de helft van de energie die Eneco opwekt is duurzaam.
'Samenwerking is logisch'
PGGM richt zich steeds meer op duurzame beleggingen. Shell heeft al veel langer de intentie te investeren in schone energie, zei Thijs Berkelder, beleggingsanalist bij ABN Amro, met onder andere Shell in zijn portefeuille, eerder. Dat ze Eneco willen kopen is dus niet zo gek, zei hij. "Zoveel bedrijven komen er niet op de markt."
Samen optrekken is bovendien gebruikelijk in deze sector, aldus Berkelder. "De hele olie-, gas- en energie-industrie is opgebouwd uit partnerships." Dus ook al zou een Shell Eneco financieel gezien best alleen kunnen kopen, 'is samen optrekken met een ander een kwestie van risicomanagement."
Verkoop is lang proces
Het merendeel van de aandeelhouders van Eneco, 53 Nederlandse gemeenten, besloten Eneco vorig jaar te verkopen. Half december maakte Eneco bekend niet naar de beurs te gaan maar de verkoop te laten gebeuren, via een veiling rechtstreeks aan de hoogste bieder.
De verkoop van het bedrijf heeft nogal wat voeten in aarde gehad. Het bestuur, de raad van commissarissen en de aandeelhouders van Eneco konden lange tijd niet door één deur. Er moest er mediation aan te pas komen om de neuzen rondom de privatisering weer dezelfde kant op te krijgen.