Het is pas enkele dagen echt warm, maar toch heeft de hitte al financiële gevolgen. Terwijl boeren de klap van vorig jaar nog maar nauwelijks te boven zijn, moeten ze zich opnieuw zorgen maken over de beschikbaarheid van sproeiwater.
Vorig jaar beleefde ons land de droogste zomer ooit, met alle gevolgen van dien voor de akkerbouw en veeboeren. Gemiddeld ging het inkomen van boerenbedrijven met 11 procent omlaag ten opzichte van 2017, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.
Nieuw jaar, nieuwe kansen
Boeren haalden niet alleen minder inkomsten dan in topjaar 2017, maar zagen hun opbrengsten ook dalen tot onder het gemiddelde van de afgelopen jaren.
Een nieuw jaar brengt nieuwe kansen, zou je wellicht denken. Maar voor de droogte van toen betalen agrariërs nu nog steeds de prijs. Door de lage hoeveelheid regen van 2018 is er een enorm grondwatertekort ontstaan.
Verzilting en te weinig water
Normaal wordt de waterachterstand in de wintermaanden weggewerkt. Maar dat is dit jaar niet gelukt en dus wordt dat watertekort alleen maar groter. Op dit moment is de verwachting ook dat er weinig neerslag gaat vallen.
"In het zuidwesten speelt nu al het probleem van verzilting, waardoor het lastig is om te beregenen", vertelt een woordvoerder van LTO Nederland, de belangenorganisatie voor boeren. "En in het zuidoosten is het gewoon erg droog, op de zandgronden. Daar zijn nu al zorgen of er überhaupt wel genoeg water is mee om te beregenen."
Maatregelen
Om te voorkomen dat dit probleem ieder jaar weer terugkomt, worden er maatregelen getroffen. Het kabinet heeft miljoenen uitgetrokken om grotere waterbassins aan te leggen, zodat bij nieuwe droge zomers grote waterschaarste voorkomen kan worden.
Daarnaast hebben akkerbouwers flink geïnvesteerd in besproeiingsapparatuur, vertelt de LTO-woordvoerder. "Boeren merken de gevolgen van een veranderend klimaat: perioden van langdurige droogte afgewisseld met langdurige perioden van neerslag."

Binnenvaart
Naast verkopers van besproeiingsapparatuur is er ook een aantal sectoren dat juist profiteert van de droogte. Denk aan de usual suspects, zoals de horeca en makers van ventilatoren, maar ook de binnenvaart. Door de droogte zakt het waterpijl, waardoor schepen minder kunnen vervoeren per keer dat ze uitvaren.
Het gevolg: binnenvaartschippers kunnen hogere vrachttarieven vragen, want de vraag naar vervoer neemt niet af. Daarnaast krijgen ze een laagwatertoeslag. Vorig jaar was hun omzet al 13 procent hoger door de droogte.
Als de droogte lang aanhoudt, zou het dit jaar best eens eenzelfde kant op kunnen gaan. Maar vooralsnog is er niets aan de hand, zegt Marleen Buitendijk van branchevereniging BLN-Schuttevaer. "Er is nog voldoende water beschikbaar in Duitsland. Het is absoluut nog niet problematisch."
