Bedrijven

Supermarkten promoten vooral ongezonde voeding

24 juni 2019 09:34 Aangepast: 24 juni 2019 09:44
Een aanbieding bij supermarkt Lidl. Beeld © ANP

Supermarkten verleiden klanten te veel met producten die ongezond zijn. Van de artikelen die zij in de aanbieding doen, is slechts 1 op de 5 een product uit de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum.

Dat ontdekte supermarktvergelijker Questionmark, dat onderzoek deed samen met de Transitiecoalitie Voedsel, een groep bedrijven die zich bezig houdt met de transitie naar gezonde en duurzame voeding en landbouw.

Geen van de onderzochte supermarkten (Albert Heijn, Jumbo, Plus, Coop, Dirk, Jan Linders en Ekoplaza) lijkt via aanbiedingen concreet te sturen op gezonde keuzes, constateren de onderzoekers.

Veel meer ongezonde aanbiedingen

In verhouding worden gezonde producten veel minder vaak met korting aangeboden dan ongezonde producten. Maar 20 procent van de aanbiedingen valt in de Schijf van Vijf (groente, fruit, zuivel, onbewerkt vlees).

Verreweg de meeste promotie wordt gedaan voor wat Questionmark 'weekkeuze' noemt. Dat zijn voedingsmiddelen die je niet vaker dan 3 tot 5 keer per week als extraatje zou moeten eten vanwege het gehalte suiker, zout en vet dat erin zit.

Plantaardig vs vlees

De verschillen tussen supermarkten zijn wel groot, aldus Questionmark - zonder namen te noemen. Zo biedt de ene supermarkt veel plantaardige producten als alternatief voor vlees, maar is bij de andere nauwelijks een alternatief te vinden voor producten waarin vlees zit verwerkt, zoals maaltijdsalades en pizza's.

Met persoonlijke aanbiedingen, zoals Albert Heijn aanbiedt via de bonuskaart, kun je wel beter uitkomen met koopjes.

Debat

Volgende week debatteert de Tweede Kamer over het Nationaal Preventieakkoord, waarin vorig jaar afspraken werden gemaakt over onder andere gezonde voeding. Supermarkten beloofden meer te doen om hun klanten gezondere keuzes te laten maken, maar daar blijkt nu weinig van terecht gekomen.

Staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft toegezegd de uitkomsten van het rapport in het debat mee te nemen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van