Ga naar de inhoud
Bedrijven

Geen dieronvriendelijk plastic meer: Corona schroeft blikjes bier op elkaar

De blikjes schroef je vast aan elkaar. Beeld © Grupo Modelo

Ze zijn slecht voor het milieu en nog veel slechter voor zeedieren: het plastic waarmee de blikjes van een sixpack bij elkaar worden gehouden. Het Mexicaanse biermerk Corona heeft er iets op bedacht. Een blikje met aan de bovenkant een schroefsysteem.

Daarmee kunnen blikjes op elkaar worden gestapeld en aan elkaar worden geschroefd. Bierbrouwer Grupo Modelo, waar Corona onder valt, noemt het systeem Fit Packs. De bedenker van het nieuwe blikje won deze week een speciale prijs tijdens het Franse Festival of Creativity.

Schildpadden

De bierbrouwer zocht al langer naar alternatieven voor de plastic ringen, waarmee veel bier- en frisdrankblikjes bij elkaar worden gehouden. Maar ook andere materialen zijn een vorm van afval. Op deze manier is er helemaal geen afval meer, behalve de blikjes zelf.

De oude plastic ringen komen, zeker als ze worden weggegooid in landen met een slecht afvalverwerkingssysteem, vaak uiteindelijk in de oceaan terecht. De foto’s van schildpadden met een ring om hun schild zijn schrijnend.

Open source

De bierbrouwer hoopt dan ook dat andere fabrikanten het voorbeeld volgen. Dat doen ze door het ontwerp van het blikje open source te maken. Iedereen mag het namaken.

Of we de nieuwe blikjes snel in Nederlandse supermarkten zien is nog de vraag. Corona begint ermee in thuismarkt Mexico. Het doel is wel om zo snel mogelijk naar de rest van de wereld uit te breiden.

Plastic
Lees ook:
Plastic van sixpack bier kun je straks gewoon opeten

Brouwers zoeken naar alternatieven

Vorig jaar kwam een Amerikaanse brouwer met een verpakking van tarwe en gerst, restmaterialen die overblijven na het brouwen. Die verpakking is niet alleen biologisch afbreekbaar, maar ook nog eens op te eten.

Ook drankgigant Diageo is gestopt met de plastic ringen. Hun biermerk Guinness wisselde de plastic ringen in voor een kartonnen verpakking. Ook in Nederland worden de meeste blikken bier verpakt in karton.

BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl