Bedrijven

Airbus verslaat aartsrivaal Boeing op luchtvaartbeurs Parijs

18 juni 2019 16:45 Aangepast: 19 juni 2019 09:50
Verdere vervolging kan Airbus nog veel meer kosten. Beeld © Airbus

Hoewel Boeing vandaag een eerste succesje behaalde, is het Airbus dat de klok slaat op de luchtvaartshow in Parijs. Het kreeg tot nu toe veel meer bestellingen voor nieuwe orders binnen dan de rivaal uit de VS.

Het is net Ajax-Feyenoord, maar dan met vliegtuigen. Het Europese Airbus en Boeing uit de VS zijn de twee grote vliegtuigbouwers in de wereld. Op luchtvaartshows, zoals die in Le Bourget, nabij Parijs, is het altijd weer een wedstrijdje wie de meeste orders krijgt.

Problemen Boeing

Maar Boeing is niet in vorm. Het kampt met het wereldwijde vliegverbod voor de nieuwe 737 Max, nadat eerder twee toestellen neerstortten. Verder hebben meerdere Boeing Dreamliners problemen met het blussysteem van de motor.

Volgens topman Dennis Muilenburg mag de 737 Max dit jaar weer vliegen, maar hij is zich bewust van de problemen voor het concern. Zo zei hij met 'een gevoel van nederigheid' naar Frankrijk te zijn gekomen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Airbus profiteert (waarschijnlijk) niet van problemen met Boeing 737 Max

Stand Airbus - Boeing: 123-0

Terwijl Airbus gisteren al een aantal mooie orders boekte, bleef het orderboek voor de Amerikanen nog leeg. De score was daarmee gisteren 123-0 in het voordeel van Airbus. Vandaag kon Boeing dan wel een order bekend maken: die van twintig 787's voor Korean Air.

Maar bij Airbus is de teller al veel meer opgelopen. Zo boekte het inmiddels orders voor 65 stuks van de A320neo van Saudi Arabian Airlines, 16 stuks van de A330neo en 15 stuks van de A320neo van het Filipijnse Cebu Air. Air Asia zette 253 orders voor de A320neo om in orders voor de grotere A321neo.

Verder neemt IAG (het bedrijf achter onder meer British Airways) acht A321XLR's af voor Iberia uit Spanje en zes voor het Ierse Aer Lingus. Delta Airlines uit de VS wil nóg eens vijf A220-100 vliegtuigen hebben, terwijl Atlantic Airways (uit de Faroer) twee A320neo-toestellen koopt.

A321XLR

Verder wordt gesproken met Norwegian over de nieuwste A321XLR-toestellen. Met deze vliegtuigen kun je 15 procent verder vliegen (XLR staat voor extended long range) dan de bestaande LR.

Daarmee kun je met relatief kleine toestellen (met maar één gangpad) vliegen op routes waar niet zo veel passagiers zijn, bijvoorbeeld van Europa naar India of van China naar Australië.

Maar het kan verkeren, weten ze ook bij Airbus. Want bij de luchtvaartshow in het Britse Farnborough, vorig najaar, waren de rollen omgedraaid. Airbus kampte met een managementwisseling en boekt orders voor 431 toestellen, terwijl Boeing daar met 528 vliegtuigen flink overheen ging.

200 737's Max

Dinsdagmiddag wist Boeing een deel van de achterstand in te lopen. IAG bestelt namelijk 200 737 Max-toestellen. Dat betekent een  stuen in de rug voor de geplaagde vliegtuigfabrikant.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van