Bedrijven

Zeeman breidt uit in Zuid-Europa, meer Nederlandse winkels sluiten

15 juni 2019 15:58 Aangepast: 03 juni 2020 13:30
Beeld © ANP

Zeeman breidt uit in Zuid-Europa, waar er flink aan de weg wordt getimmerd. In Nederland en Duitsland sluiten er juist filialen omdat de winkel last heeft van klanten die anders zijn gaan winkelen.

In Spanje heeft Zeeman nu 41 winkels. Dat aantal wordt volgend jaar uitgebreid tot 100, meldt het AD. In een interview met die krant verklaart Zeeman-ceo Erik-Jan Mares dat er in Spanje veel minder concurrentie is.

Daarnaast zit Zeeman daar niet vaak in de grote winkelcentra of winkelharten, maar vaker in de buurten en wijken. Hij schaart Zeeman daarmee in het rijtje slager, bakker of kleine supermarkt, en benoemt dat Spanjaarden vaak hun boodschappen dicht bij huis doen.

'Liefde op het eerste gezicht'

Eind 2018 opende Zeeman zijn dertienhonderdste vestiging, in het Spaanse Valencia. Het bedrijf zet in op Spanje omdat er veel enthousiasme is over Zeeman in het land, zei verkoopdirecteur Wim Muermans vorig jaar tegen RTL Z. "Ik durf te zeggen dat het liefde op het eerste gezicht is. Ze snappen het concept, zijn verrast over de kwaliteit en lage prijzen."

Zeeman had toen winkels in Nederland (521), België (276), Frankrijk (278), Duitsland (178), Luxemburg (12), Oostenrijk (3) en sinds 2015 ook in Spanje (32). In Frankrijk wil het bedrijf doorgroeien naar 400 filialen. De groei kan niet te gehaast gaan, want de distributie van het bedrijf blijft plaatsvinden in Alphen aan de Rijn.  

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zeeman breidt uit: 'In Spanje heten we ook gewoon Zeeman'

Meer dan dertig winkels dicht

In Nederland ziet de Zeeman-baas een heel ander plaatje. In ons land sloten de afgelopen jaar meer dan dertig winkels, voornamelijk in kleinere plaatsen. Er gaan er nog meer dicht, al is niet duidelijk hoeveel.

Zeeman belooft wel om het sluitingsproces netjes te doen. Er wordt voornamelijk gefocust op het investeren in grotere winkels en online. Winkels worden pas gesloten als het huurcontract is afgelopen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Geen koopje: Zeeman komt met sneakers van 200 euro

(Nog) geen ontslagen

In Nederland zijn er nog ruim vijfhonderd Zeeman-filialen. Tot nu toe is er niemand ontslagen, en de verwachting is ook niet dat dat nodig is.

De textielwinkel blijft in Nederland en Duitsland in een dalende lijn zitten. Momenteel is de winkel actief in zeven landen. De ceo onthult dat daar binnenkort een achtste land bij komt, ook in Zuid-Europa.

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore