Bedrijven

Curryworstketen Bobby & Fritz failliet door gebrek aan Duits kapitaal

13 juni 2019 13:43 Aangepast: 17 juni 2019 09:07
Bobby & Fritz wilde 100 vestigingen in de Benelux openen. Beeld © Bobby & Fritz

Nog geen anderhalf jaar geleden kondigde de Duitse curryworstketen Bobby & Fritz aan om Nederland en België te veroveren. Binnen vijf jaar zouden honderd restaurants worden geopend. Nu is Bobby & Fritz Benelux echter failliet.

Dat bevestigt curator Mieke Stap, die het faillissement moet afwikkelen, tegenover RTL Z. Stap acht de kans op een doorstart klein.

Bobby & Fritz is een Duitse keten curryworstrestaurants, met 25 vestigingen in Duitsland en Zwitserland. Het bedrijf is sinds 2015 onderdeel van het Duitse Tank & Rast, dat pompstations, wegrestaurants, winkels en hotels exploiteert.

Honderd restaurants

Begin 2018 kondigde Bobby & Fritz aan om ook in de Benelux actief te worden. Als eerste zou de curryworstverkoper een restaurant openen in Arnhem, vlakbij het Centraal Station. Nog datzelfde jaar zouden negen vestigingen in Nederland en België volgen.

De Duitse ambities waren uitbundig. Binnen vijf jaar zouden er 100 vestigingen moeten staan, inclusief mobiele foodtrucks op festivals. De uitbouw in de Benelux werd begeleid door het Rijswijkse bedrijf Fabbene, dat franchisenemers zocht en de exploitatie begeleidde.

Faillissement

Maar vervolgens werd het stil rond Bobby & Fritz. En uiteindelijk is er nooit één restaurant in Nederland geopend. Vorige maand kondigde de curryworstketen aan dat de verovering van de Benelux werd uitgesteld.

Een woordvoerder stelde op vaksite Retailtrends dat het Duitse bedrijf in de toekomst echter nog steeds Nederlandse vestigingen wilde openen.

Nu blijkt het bedrijf Bobby & Fritz Benelux op 11 juni failliet te zijn verklaard. Volgens curator Mieke Stap ging de Nederlandse onderneming failliet omdat het Duitse moederbedrijf niet met geld over de brug kwam.

Geen Duits geld

"De Duitsers hadden beloofd het Benelux-bedrijf te steunen, ook door te investeren. Er lag een dik Duits contract, maar uiteindelijk is het niet gebeurd. Wat daarvan de reden is, moet ik nog uitzoeken." 

Casper van het Hof van Fabbene, dat de expansie van Bobby & Fritz in de Benelux zou begeleiden, bevestigt dat het faillissement het gevolg is van "een gebrek aan investeringsbereidheid vanuit Duitsland. Daardoor was het voor ons als relatief klein bedrijf geen haalbare kaart door te gaan."

Verder met toiletten

Hoe het mogelijk is dat een grote Duitse onderneming als Tank & Rast binnen een jaar besluit de stekker uit een ambitieus investeringsplan te trekken, kan hij niet verklaren. "Zo loopt het soms."  

Van het Hof zegt nog wel goede banden met het Duitse moederbedrijf te onderhouden. "Wij hebben ook hun toiletsysteem Sanifair in licentie. Daarop gaan we ons nu concentreren. Hou dat toiletsysteem in de gaten."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hoe sapjesbedrijf Nina Storms op de fles ging

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van