Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Bedrijven

Tata Steel moet bezuinigen, baanverlies niet uitgesloten

12 juni 2019 16:39
Beeld © Vincent Bloothoofd

De Europese tak van Tata Steel zoekt manieren om kosten te besparen, zo blijkt uit een mededeling van topman Hans Fischer aan het personeel. Baanverlies kan niet worden uitgesloten.

Om kosten te besparen wil de Europese tak van het bedrijf mogelijk gezamenlijk producten gaan inkopen met het Indiase moederbedrijf en processen vereenvoudigen. Ook komt er een onderzoek naar de efficiëntie van alle Europese afdelingen.

De ingrepen moeten ervoor zorgen dat Tata Steel Europe zijn jaardoelen haalt en op eigen benen kan blijven staan, zonder investeringen uit India. Of de ingrepen gevolgen gaan hebben voor het personeel in IJmuiden is nog niet bekend.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Megafusie ThyssenKrupp en Tata Steel gaat niet door

Fusie misluk

Tata Steel had eerder vergevorderde plannen om te fuseren met staalproducent ThyssenKrupp. De gesprekken die al sinds 2016 liepen, werden in mei van dit jaar stilgelegd. De bedrijven verwachtten toen al dat de Europese Commissie niet akkoord zou gaan met een fusie omdat de twee bedrijven dan een monopoliepositie kregen.

11 juni blokkeerde de Europese Commissie de fusie definitief. Volgens Brussel zou er te weinig keuze overblijven voor onder meer de auto-industrie. Na de fusie zou het nieuwe bedrijf het tweede staalconcern in Europa worden, na ArcelorMittal.

9000 werknemers

Tata Steel Nederland bestaat vooral uit het voormalige Hoogovens in IJmuiden. In IJmuiden zijn zo'n 9000 mensen in dienst bij Tata. Verder werken er op het terrein nog eens tussen de 2000 en 3000 mensen, die in dienst zijn bij andere bedrijven, zoals onderhoud en catering.

Of de bezuinigingen van Tata Steel noodzaak zijn, nu de fusie niet doorgaat is onduidelijk. Bij Tata Steel Nederland was woensdagmiddag niemand bereikbaar voor een toelichting.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van