Bedrijven

FNV sluit acties bij HEMA niet uit na 'schandalige' nieuwe cao

12 juni 2019 14:52 Aangepast: 12 juni 2019 18:06

Werknemers van de HEMA komen mogelijk in actie tegen de nieuwe cao die hun werkgever heeft afgesloten met vakbond CNV. Nieuwe werknemers krijgen in de toekomst een loon dat fiks lager ligt dan nu het geval is. En dat is tegen het zere been van het HEMA-personeel dat bij vakbond FNV is aangesloten.

Voor een bestaande winkelmedewerker bedraagt het maximumloon 2766 euro bruto per maand. Dat wordt straks 2055 euro voor nieuwe medewerkers. De nieuwe cao is alleen met CNV gesloten. FNV verliet al eerder de onderhandelingstafel en heeft de cao dus niet mee afgesloten.

"Maar dat wil niet zeggen dat onze leden niets te zeggen hebben. Wij vertegenwoordigen 900 HEMA-medewerkers, CNV slechts 50", zegt FNV-bestuurder Linda Vermeulen. "We sluiten acties niet uit." 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hema verlaagt maximumlonen met kwart in nieuwe cao

Angst voor verlies van baan

"Deze maand gaan we met onze achterban praten. Maar we horen nu al dat de medewerkers niet akkoord gaan met deze cao. Ze vinden het schandalig. Als je een collega krijgt, die hetzelfde werk voor een kwart minder doet weet je al dat jouw baan in de toekomst mogelijk geschrapt wordt." 

Volgens CNV betreft het geen permanente cao maar een soort overgangsregeling omdat HEMA al had aangekondigd dat het bedrijf wil overstappen van de HEMA-cao naar de grote detailhandel-cao. Vermeulen: "Daar vallen 200.000 mensen over, maar die cao is echt ontzettend slecht. Dat wil het HEMA-personeel niet."

HEMA zegt met CNV een nieuwe cao te hebben afgesloten die in lijn ligt met de cao's bij andere retailbedrijven in Nederland. Voorheen betaalde de keten naar eigen zeggen meer dan in de markt gebruikelijk was.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van