Ga naar de inhoud
Bedrijven

Ict-plan KvK met grond gelijk gemaakt: 'Flink geschrokken'

Staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken. Beeld © ANP

Een plan van de Kamer van Koophandel om met een van hun twee ict-systemen te stoppen omdat dit handiger is, verloopt niet best. Er is al 15,5 miljoen uitgegeven, maar dat heeft nog niet echt iets nuttigs opgeleverd.

Dat concludeert de onafhankelijke keurmeester van overheids-ict-projecten, het Bureau ICT-toetsing (BIT). Dat onderzoekt ict-projecten die meer dan 5 miljoen euro kosten. Dat is zeker het geval voor het programma Kern Gezond van de Kamer van Koophandel, de organisatie die gegevens over bedrijven bijhoudt.

De KvK werkt met twee systemen om adressen, telefoonnummers en bedrijfsnamen in te registeren. Dat moest anders en dus werd in 2017 gestart met het beëindigen van een van de twee systemen. Dat zou in eerste instantie 34,7 miljoen gaan kosten en drie jaar duren.

'Gebrek aan sturing'

Maar toen het BIT eind vorig jaar het programma checkte, was al duidelijk dat dit allebei niet gehaald zal worden. Voordat alles klaar is, zijn we minimaal vier jaar verder en het gaat 39 miljoen kosten, rapporteert het BIT.

Om dat te halen, moet er wel het nodige anders, adviseert het BIT. De organisatie is 'flink geschrokken' van de gang van zaken, omdat 'een gedegen aanpak' ontbreekt, wat weer zorgt voor een 'gebrek aan sturing'.

Ict-project
Lees ook:
Ict-project CBR valt ruim 30 miljoen duurder uit

'Van regen in de drup'

Dat komt onder meer omdat het project hinkt op twee gedachten: behalve dat gegevens uit het ene programma met horten en stoten worden overgezet naar het programma dat blijft, wordt het ict-programma ook gebruikt om nieuwe functies te bouwen.

Dat zorgt er dan weer voor dat de programma's er alleen maar ingewikkelder op worden. Het resultaat is dat er al 15,5 miljoen is uitgegeven, zonder dat dit software heeft opgeleverd die 'bijdraagt aan de hoofddoelen van het programma', schrijft BIT. Zoals het nu gaat, 'belandt de KvK van de regen in de drup'.

Stop ermee

De oplossing: er moet stevig worden ingegrepen. Het programma Kern Gezond is als het aan BIT ligt ten dode opgeschreven. Het enige dat er moet gebeuren is zorgen dat het ene programma stopt en wel zo snel mogelijk. De rest van de werkzaamheden moeten gestaakt worden, of uitgesteld.

En dat gaat dan ook gebeuren, belooft staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken en Klimaat, CDA). De KvK heeft de 'scope' van het programma inmiddels aangepast, meldt zij de Tweede Kamer.

Ministerie
Lees ook:
Ministerie hard op vingers getikt om it-project Kustwacht van 45 miljoen