Bedrijven

Hema verlaagt maximumlonen met kwart in nieuwe cao

07 juni 2019 18:33 Aangepast: 05 november 2019 14:14
De lagere maximumlonen gelden voor de nieuwe medewerkers van Hema. Beeld © ANP

Nieuwe medewerkers van Hema krijgen een maximumloon dat fors lager ligt dan tot op heden het geval was. Dat staat in een nieuwe cao die de winkelketen heeft gesloten met vakbond CNV.

Dat bevestigt een woordvoerder van Hema aan RTL Z na berichtgeving van de NOS. Voor een bestaande winkelmedewerker bedraagt het maximumloon 2766 euro bruto per maand. Dat wordt straks 2055 euro voor nieuwe medewerkers.

Filiaalmanagers konden nu maximaal 4158 euro bruto verdienen. Dat zakt voor nieuwe filiaalmanagers naar 3148 euro. In beide gevallen gaat het om ongeveer een kwart minder bruto loon.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

CNV-voorzitter: 'Looneisen 2018 fors omhoog'

'Hema moest meeveranderen'

Hema zegt dat het bedrijf goed heeft gekeken naar de gebeurtenissen in het retaillandschap. "Er is veel veranderd, daarom moeten wij daarin mee. Het klantgedrag is anders, het moment dat klanten winkelen is anders, op duurdere uren. We hebben gekeken wat gebruikelijk is in de retail, en daar de beloning op aangepast", zegt een woordvoerder.

Volgens haar is het niet ongebruikelijk dat er medewerkers zijn met oude en met nieuwe rechten. "We hebben veel gesprekken gevoerd en we hebben een goed beeld van de wens van de medewerkers. Zo gaan we ook meer kijken naar ‘zachte’ arbeidsvoorwaarden, die niet binnen de cao vallen." Daarover komt Hema later met meer informatie.

"Verandering is altijd lastig, maar we hebben geprobeerd medewerkers zo goed mogelijk te informeren", zegt de woordvoerder, gevraagd naar wat de medewerkers van Hema vinden van de nieuwe cao. "En uit te leggen waarom dit ook voor hen belangrijk is." 

De nieuwe cao is alleen met CNV gesloten. Bij die vakbond kon of wilde niemand reageren. De mensen die over dit onderwerp gaan waren op het moment van schrijven onbereikbaar.

'FNV wilde gelijk werk, gelijk loon' 

FNV verliet al eerder de onderhandelingstafel en heeft de cao dus niet mee afgesloten. "Het is uiteraard heel jammer dat ze van tafel gingen", zegt de woordvoerder van Hema. "Maar zij hadden een principieel standpunt dat er voor gelijk werk en gelijke beloning moest komen. Toch hebben we constructieve gesprekken gevoerd met FNV."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van