Bedrijven

Recordomzet voor horeca: vooral ontbijten bij de Mac populair

07 juni 2019 16:30 Aangepast: 07 juni 2019 16:34

De Nederlandse horeca heeft in 2018 een recordomzet geboekt. Het gaat om ruim 8 miljard euro, blijkt uit onderzoek van Misset Horeca. McDonald's draaide net als in 2017 de meeste omzet van alle horecabedrijven, gevolgd door Van der Valk.

De omzet van McDonald's steeg met 10,5 procent naar 896 miljoen euro. Dat komt volgens het bedrijf onder meer omdat meer mensen bij het fastfoodrestaurant ontbijten. Van der Valk boekte een omzet van 703 miljoen.

Omzet Efteling achteruit

In de top 100 van MissetHoreca staan slechts elf bedrijven waarvan de omzet daalde. Dat was onder meer het geval bij Ladage Beheer. De Rotterdamse patatkoning boekte een omzet van 19 miljoen tegenover 25,5 miljoen in 2017.

Ook bij de Efteling ging de omzet flink achteruit (-11 procent. Het pretpark in Kaatsheuvel zette in 2018 55.3 miljoen om aan horeca.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Vorig jaar 7 miljoen bezoekers meer voor McDonald's

Zes jaar op een rij groei

Volgens de samenstellers van de top 100 heeft de lange en zeer warme zomer van 2018 ervoor gezorgd dat de bestedingen in de horeca tot recordhoogten stegen. Nederlandse hotels boekten meer omzet, net als bedrijven als Taco Mundo, Gauchos, Spare Rib Express, Febo en Starbucks.

De omzet van de horeca groeit al zes jaar op een rij. En dat komt niet alleen door meer restaurantbezoek, er wordt ook veel meer eten thuis bezorgd, onderweg gekocht en aan 'verwenmomenten' gedaan. Jaarlijks wordt er bijna 22 miljard euro uitgegeven aan Nederlandse horeca.

Het succes van de horeca heeft ook een keerzijde. Want door het overaanbod neemt ook het aantal faillissementen toe en het personeel is schaars:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van