Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Bedrijven

Commerciële zenders en kranten blij met reclamevrije publieke omroep

07 juni 2019 14:30
In de toekomst verdwijnen de reclames op de online kanalen van de NPO. Beeld © NPO

Het kabinet heeft besloten dat de NPO tot 20.00 uur 's avonds reclamevrij wordt en dat de online reclames verdwijnen. De commerciële concurrenten zijn daar blij mee. Zij vinden reclame bij de publieke omroep marktverstorend en oneerlijk.

Normaal zijn het concurrenten van elkaar, maar vandaag brengen RTL Nederland, Talpa, de Persgroep en Mediahuis samen een reactie naar buiten op het nieuws dat de publieke omroep deels reclamevrij wordt.

Oneerlijke dubbele inkomstenstroom

Het is hen al jaren een doorn in het oog dat de publieke omroep zowel belastinggeld krijgt als opbrengsten uit spotjes. "Een unicum in het Europese medialandschap", noemen ze deze dubbele inkomstenstroom. De vier mediabedrijven zijn dan ook blij dat het kabinet stappen zet naar 'een eerlijke marktwerking'.

De NPO is door die dubbele inkomstenstroom een rijke, doch marktverstorende concurrent op radio- en televisiegebied. Ook gaat een deel van de totale advertentiepot die in Nederland verdeeld wordt nu naar de publieke radio- en televisiezenders. Dat vinden de commerciële partijen, die afhankelijk zijn van reclames, oneerlijk.

Verdeling advertentiegelden

De hoop is dan ook dat het reclamegeld straks niet meer naar de NPO gaat, maar naar de commerciële zenders van RTL, Talpa (SBS-televisiezenders en radiozenders zoals Radio 538), de Persgroep (onder meer AD, Trouw en Q-Music) en Mediahuis (Telegraaf en NRC) vloeit.

Een minder commercieel georiënteerde publieke omroep is het streven van de vier bedrijven. "Uiteindelijk is het van belang om ook verder door te denken en praten over de onhoudbare situatie dat private mediapartijen moeten concurreren met een publiek orgaan."

Het kabinetsplan is volgens de mediabedrijven 'noodzakelijk om een divers, innovatief en gezond medialandschap voor de langere termijn zeker te stellen'. De details en de financiële impact van het plan is nog onbekend.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van