Bedrijven

Verzekeraar Vivat deels weer in Nederlandse handen door overname NN

07 juni 2019 07:20 Aangepast: 07 juni 2019 08:07
Beeld © ANP

Verzekeraar NN koopt een deel van Vivat, het oude SNS Reaal, via een omweg van het Chinese Anbang. Heel Vivat wordt eerst gekocht door het op Bermuda gevestigde verzekeringsbedrijf Athora, daarna neemt NN de schadetak weer over van dat bedrijf.

Daarvoor betaalt NN 416 miljoen euro. Dat hebben de bedrijven vanochtend bekendgemaakt. Hoeveel Athora betaalt aan Anbang voor heel Vivat, wordt niet bekendgemaakt.

Vivat werd drie jaar geleden gekocht door het Chinese Anbang voor het symbolische bedrag van 1 euro. Anbang kocht de verzekeraar van de Nederlandse staat, die in 2013 genoodzaakt was om het bedrijf te nationaliseren tijdens de nasleep van de crisis.

Levensverzekeringen naar Athora

Met de overname door NN en Athora komt er ook weer een nieuwe speler op de Nederlandse verzekeringsmarkt. Athora houdt namelijk de levensverzekeringstak van Vivat en het vermogensbeheer.

Athora is een gespecialiseerde opkoper op verzekeringsgebied. het bedrijf deed eerder al aankopen in Duitsland, België en Ierland. Het bedrijf gaf aan te willen investeren in de Nederlandse leven-activiteiten.

Tweede grote overname NN

Voor NN is het de tweede grote overname in een paar jaar tijd. In 2017 ging slokte het concurrent Delta Lloyd al op. Die ervaring komt nu van pas bij de overname van Vivat, schrijft ceo Lard Friese. NN hoopt door de overname te kunnen profiteren van meer schaalvoordelen, waarmee de winstgevendheid vergoot kan worden.

NN stelt dat met de overname zijn positie op de Nederlandse markt wordt versterkt. Het is de bedoeling dat de transactie in het eerste kwartaal van 2020 wordt afgerond, maar toezichthouder DNB moet nog wel toestemming geven voor de deal.

Anbang moest ervan af

Vivat werd door de Chinese moeder Anbang in de etalage gezet omdat dat bedrijf door veel aankopen een enorme schuldenlast heeft. De Chinese staat stelde het bedrijf daarop onder curatele. Anbang kocht de Nederlandse verzekeraar in 2015. De voormalige topman van Anbang, Wu Xiaohui, werd vorig jaar veroordeeld tot een jarenlange celstraf wegens fraude en corruptie.

 

RTL Z

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van