Bedrijven

'Duitsland onderzoekt mogelijkheden voor fusie tussen ING en Commerzbank'

06 juni 2019 15:25 Aangepast: 06 juni 2019 15:28
De raad van bestuur van ING tijdens de aandeelhoudersvergadering van de bank. Beeld © ANP

De Duitse overheid onderzoekt de mogelijkheid van een fusie tussen Commerzbank en ING. De Nederlandse minister van Financiën Wopke Hoekstra heeft daarover gesproken met de Duitse staatssecretaris van Financiën, Jörg Kukies, schrijft persbureau Bloomberg.

Het ministerie van Financiën ontkent niet dat het gesprek heeft plaatsgevonden, maar houdt zich op de vlakte. Via zijn woordvoerder laat minister Hoekstra weten: "Ik heb regelmatig contact met mijn Europese collega's. Tijdens zulke gesprekken komen vele onderwerpen aan bod. Vanzelfsprekend kan ik niet ingaan op de inhoud van individuele gesprekken met mijn collega's."

Hoofdkantoor in Berlijn

In het gesprek tussen bewindslieden uit Nederland en Duitsland zou volgens Bloomberg zijn gesproken over een eventueel samengaan van de twee banken. Ook hebben ze het gehad over de waarschijnlijke vestiging van het hoofdkantoor van de fusiebank in Duitsland. Dat laatste is althans de intentie van de regering in Berlijn.

Hoekstra benadrukt in zijn reactie dat het aan de banken zelf is om 'onderling gesprekken te voeren over eventuele fusies'. "Indien zij besluiten om over te gaan tot een fusie dan is het aan de toezichthouder, de ECB, om te toetsen of aan specifieke criteria is voldaan."

Geen bod van ING

Duitsland heeft ongeveer 15,5 procent van de aandelen Commerzbank in handen en is daarmee de grootste aandeelhouder van de bank. Eerder klapte een fusiepoging tussen Commerzbank en Deutsche Bank. Naast ING wordt ook het Italiaanse UniCredit genoemd als mogelijke samenwerkingspartner voor Commerzbank.

Topman Martin Zielke van Commerzbank zei onlangs nog dat de Duitse bank geen concreet bod heeft ontvangen van ING om gesprekken te beginnen over een eventuele deal. ING geeft geen commentaar op vragen van RTL Z over het onderwerp.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van