Tata Steel bereid om fabrieken stil te leggen om nieuwe grafietregens te voorkomen

Staalfabrikant Tata Steel in IJmuiden belooft fabrieken stil te zetten als dat nodig is om grafietregens te voorkomen. "De problematiek is belangrijker dan de productievoortgang", zegt directeur Hans van den Berg.
Van Den Berg deed die belofte in een persconferentie over het pakket aan maatregelen dat Tata Steel tot 2030 neemt om overlast voor de omgeving tegen te gaan. Dat pakket wordt vanavond om 20.00 uur gepresenteerd aan omwonenden.
Enkele dagen geleden presenteerde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu de conclusies van een onderzoek naar Tata Steel. Het RIVM concludeerde dat jonge kinderen worden blootgesteld aan zware metalen door de stofwolken van staalfabrikant. "De blootstelling is zodanig dat dit ongewenst is voor de gezondheid", aldus het RIVM.

RIVM: grafietregen Tata Steel 'ongewenst voor gezondheid'
Verrast door RIVM-conclusies
Directeur Hans van den Berg zegt in de persconferentie dat de conclusies over gezondheidsrisico's zorgden voor verrassing bij Tata Steel, dat zelf eerder onderzoek uitvoerde. Hij wil meer weten van het RIVM, maar zegt wel dat er onmiddellijk maatregelen zijn genomen om nieuwe grafietuitstoot in de omgeving maximaal te voorkomen.
De grafietregens worden veroorzaakt door het vloeibaar gieten van een bepaalde slak, een bijproduct van ijzerproductie, in pannen. "We gaan nu garanderen dat dat niet meer gebeurt", zegt Van Den Berg tegen RTL Z. Tata gaat de slak langer laten koelen voordat het afgegoten wordt in de slakpannen, waardoor er minder grafiet in de lucht komt. Ook zal het product langer in de slakpannen blijven om verder af te koelen.
Fabrieken stilleggen
Daarvoor zijn wel meer pannen nodig. In maart kwamen daarvoor al drie nieuwe pannen binnen om de zogenoemde ROZA-slak te verwerken.
Als de slak niet afgekoeld gegoten kan worden, laat men de slak langer staan. "Ook als we daarvoor fabrieken stil moeten zetten. We hopen niet dat het nodig is, maar zullen het monitoren."
Maatregelen tegen overlast
Verder belooft Tata Steel beterschap in brede zin. Twee weken geleden is Tata begonnen aan de bouw van een nieuwe fabriekshal, waardoor het proces dat de grafietregens veroorzaakte niet meer in de buitenlucht hoeft plaats te vinden.
De komende jaren voert Tata 25 maatregelen door die moeten zorgen voor minder overlast op het gebied van geur, licht, geluid en stof. Zo worden er ovenwanden vervangen om zwavelgeur tegen te gaan en wordt er gewerkt aan het verminderen van stikstofoxide. Over dat laatste punt ligt Tata Steel in de clinch met de Inspectie Leefomgeving en Transport.