Bedrijven

Corendon gekocht door Zweedse investeerder: 'geen andere keuze'

03 juni 2019 15:29 Aangepast: 03 juni 2019 18:37
Corendon-oprichter Atilay Uslu Beeld © ANP

De Nederlandse touroperator en luchtvaartmaatschappij Corendon wordt overgenomen door de Zweedse investeerder Triton, via Sunweb. "We waren te klein, ik had geen andere keuze", zegt Corendonoprichter Atilay Uslu.

Triton kocht eerder dit jaar al de meerderheid in Sunweb en nu neemt het Corendon in zijn geheel over. Een overnamebedrag wordt niet genoemd. Volgens Triton zal er op korte termijn voor de merken niets veranderen.

Als de overname is goedgekeurd, wordt Atilay Uslu, één van de twee oprichters van Corendon, lid van de commissarissen van het toekomstige reisbedrijf. Gehoopt wordt dat de overname vóór het einde van het jaar is afgerond.

Op welke manier Sunweb en Corendon worden geïntegreerd, dat wordt later ingevuld, aldus de woordvoerder van Corendon. Er zullen wel kosten kunnen worden bespaard, maar bij de overname zijn kostenbesparingen niet de doelstelling. Uitgangspunt is een groeiscenario.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Corendon slaat vleugels uit en wil meer eigen hotels

'Moeite mee'

"Ik heb er wel moeite mee, het blijft een kind van mij, ik heb het opgericht", zegt Uslu, die Corendon in 2000 begon, over de verkoop. Maar het werd steeds moeilijker om contracten te tekenen voor goede hotelkamers, vooral in Spanje, voegt Uslu er aan toe.

Corendon had vorig jaar een omzet van 515 miljoen euro, maar de grootse speler in Europa heeft een omzet van 20 miljard euro en de nummer twee van 15 miljard, ze drukten ons steeds weg uit Spanje, zegt Uslu. "Met Sunweb erbij kunnen we een klein beetje een vuist maken om hotelcontracten af te sluiten".

'Toekomst bedrijf belangrijk'

Er zijn grote ketens die in één keer op de Canarische Eilanden voor 30 miljoen euro een contract met hotels kunnen afsluiten, dat lukt Corendon niet, aldus Uslu. Nu gaan we 'van niets naar iets'. Corendon zit nu alleen nog maar in Nederland en België actief, maar straks zijn Corendon en Sunweb in meerdere landen in Europa actief. 

Voor het geld hoefde Uslu niet te verkopen: 'mijn pensioen was wel zeker, maar ook de toekomst van het bedrijf is belangrijk voor mij'. "Voor de toekomst en het welzijn van het bedrijf had ik geen andere keuze om dit te doen", besluit Uslu over zijn verkoop van Corendon.

Hotels blijven van Uslu

De luchtvaartmaatschappijen in Turkije en Malta (onder de naam Corendon) en de hotels en resorts van Corendon vallen niet onder de deal, zij blijven eigendom van Uslu. Karin’s Choice, Maris Life, Stip Reizen en GOfun worden wél verkocht.

De hotels, resorts en de luchtvaartmaatschappijen in Turkije en Malta blijven de merknaam Corendon houden. Zij en de verkochte activiteiten blijven met elkaar samenwerken en producten afnemen, zegt een woordvoerder.

Aandeel Uslu in Sunweb/Corendon

Uslu en de andere drie aandeelhouders in Corendon krijgen in ruil voor hun belang straks een minderheidsbelang in de combinatie van Sunweb en Corendon. Hoe groot dat belang is, wil een woordvoerder niet zeggen.

Naast Uslu zijn nu ook Yildiray Karaer, Steven van der Heijden en Bas Rasker nu aandeelhouder in Corendon. Uslu en Karaer waren destijds de oprichters van Corendon. Samen hebben zij een belang in dat bedrijf. Van der Heijden is ceo van Corendon en Rasker is gewoon investeerder.

Of de vier straks een even groot belang in de nieuwe combinatie zullen hebben, wil de woordvoerder niet kwijt.

Uslu: wil geen groot bedrijf leiden

In een interview met Paul van Liempt in het najaar van 2016 zei Uslu dat het niet zijn ambitie was om een groot bedrijf te leiden. Hij had Van der Heijden benoemd als topman. "Ik had dit al jaren in mijn hoofd. Ik moet echt weer gaan ondernemen. Ik ben nu bezig om in Spanje Hotels te vinden". Om daar aan toe te voegen: "En nee, ik ga niet thuis achter de geraniums zitten."

Corendon nam het initiatief voor de overname door Sunweb/Triton. "Uslu en Karaer vinden dit een mooi moment om het bedrijf over te dragen en samen verder te gaan met de hotels en resorts", aldus een woordvoerder.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van