Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Bedrijven

Italië en Brussel ruziën opnieuw over begroting

31 mei 2019 19:20 Aangepast: 13 juni 2019 17:05
Giovanni Tria, de Italiaanse minister van Financiën. Beeld © EPA

Italië en Brussel stevenen af op een conflict over de Italiaanse staatsschuld. Die dreigt te ontsporen, nu de economische groei in het land tegenvalt.

Vorig jaar was er ook al onenigheid tussen de Italiaanse regering en de Europese Commissie. Brussel dreigde aanvankelijk met sancties, maar ging uiteindelijk toch akkoord met een begrotingstekort van ruim 2 procent, op voorwaarde dat de economie met 1,5 procent zou groeien. En dat laatste zit er niet in.

Volgens cijfers van de Italiaanse bank blijft de economische groei achter bij de verwachting. Minister Giovanni Tria van economische zaken weigert de begroting echter bij te stellen, want de Italiaanse regering ziet de toekomst nog wél zonnig in.

"De regering denkt nog steeds dat de groei er wel aankomt. We weten dat de Italiaanse regering soms andere cijfers heeft, maar de vraag is of de Italianen en Brussel hieruit gaan komen", zegt correspondent Eveline Rethmeijer.

(item vanaf 2:13)

Enorme staatsschuld

De staatsschuld van Italië loopt door het begrotingstekort steeds verder op en dat is tegen het zere been van de EU. De schuld ligt nu op ruim 2000 miljard euro, 132 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Binnen de EU is een plafond van zestig procent afgesproken.

De Italiaanse minister van binnenlandse zaken Matteo Salvini trekt zich hier weinig van aan. Salvini, tevens vicepremier, riep zijn regering deze maand al op om het begrotingstekort met méér dan de toegestane 3 procent te laten groeien. "Het is niet alleen een mogelijkheid, het is een plicht. Want de strenge Europese begrotingsregels hongeren miljoenen Italianen uit."

Lagere belastingen

Ook Rethmeijer verwacht dat de staatsschuld verder zal stijgen. "De overheid heeft al een flat tax aangekondigd. Vanaf het najaar gaan sommige mensen minder belasting betalen." Ook dat zal de overheid miljarden kosten.

Als de Europese Commissie vindt dat de Italianen het probleem niet goed aanpakken, kan Rome een enorme boete krijgen. Zo'n boete kan oplopen tot 0,2 procent van het bbp, grofweg 3,5 miljard euro.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van