Ga naar de inhoud
Bedrijven

China werkt aan zwarte lijst van buitenlandse bedrijven

De handelsoorlog treft mogelijk ook Google. Beeld © Getty Images.

De handelsoorlog tussen China en de Verenigde Staten krijgt een nieuw hoofdstuk. Het Aziatische land werkt aan een zwarte lijst waar 'onbetrouwbare' buitenlandse bedrijven, organisaties of personen op staan.

Namen van bedrijven die op de blacklist staan, zijn er nog niet. De kans is echter groot dat ook Google de dupe is. Bedrijven die de belangen van Chinese ondernemingen hebben geschaad door leveringen plots stop te zetten of te blokkeren komen op de zwarte lijst.

De Amerikaanse overheid en de Chinese liggen al langer op ramkoers. 20 mei werd het Chinese telecomconcern Huawei op de zwarte lijst van de VS gezet. Amerikaanse bedrijven mogen daardoor geen hardware of software aan Huawei en verwante bedrijven leveren. China lijkt nu op die blokkade te reageren volgens het principe 'oog om oog, tand om tand'.

Spionnenstrijd

De VS meent dat China via de smartphones en telecomapparatuur van Huawei spioneert. Zodra president Trump Huawei op zijn zwarte lijst had gezet, beperkte Google de toegang tot het besturingssysteem Android voor Huawei. Ook een aantal westerse chipbedrijven zoals Intel en Qualcomm schortte leveringen aan Huawei op.

Welke sancties de bedrijven op de zwarte lijst tegemoet kunnen zien, is nog niet bekend. Binnenkort komt het ministerie van Handel met meer details, liet een woordvoerder via een staatsomroep weten.

 

Bron: RTLZ