Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Bedrijven

Ook Philips betaalt geen winstbelasting, Akzo wil het niet zeggen

29 mei 2019 18:23 Aangepast: 29 mei 2019 18:32
vlnr: Alan McLean (Shell), Raymond De la Court (Akzo), Arnold Merkies (Tax Justice), Jeroen Lammers (VNO-NCW) en Hans de Jong (Philips). Beeld © ANP

Net als Shell betaalt ook Philips geen winstbelasting in Nederland. Dat heeft topman Hans de Jong vandaag in de Tweede Kamer verklaard. AkzoNobel weigerde openheid te geven tijdens de hoorzitting.

Shell, Philips en AkzoNobel werden vanmiddag in de Tweede Kamer aan de tand gevoeld over hun belastingafdracht en hoe zij gebruik maken van de Nederlandse belastingregels.

Shell weigerde alleen te komen

De aanleiding voor de hoorzitting was het nieuws dat Shell in Nederland helemaal geen winstbelasting betaalt, terwijl het wel flinke winsten maakt. Het bedrijf kan namelijk allerlei kosten die het in het buitenland maakt verrekenen met de Nederlandse Belastingdienst, omdat het hoofdkantoor in Den Haag staat.

Aanvankelijk zou de vergadering alleen over Shell gaan, maar het oliebedrijf wilde alleen komen als ook andere bedrijven zouden aanschuiven.

Philips: in 2021 betalen we weer

En dus moesten ook Philips en AkzoNobel met de billen bloot. Philips erkende dat het dit jaar en zeker ook volgend jaar geen winstbelasting betaalt in Nederland. Vanaf 2021 is dat wel weer het geval.

Volgens Hans de Jong, president van Philips Nederland, heeft zijn bedrijf de afgelopen tien jaar soms wel en soms niet winstbelasting betaald. In die periode heeft Philips in totaal 150 miljoen euro winstbelasting afgedragen, zei hij.

Dat Philips nu geen winstbelasting betaalt, komt omdat het bedrijf 'incidentele verliezen van enkele jaren geleden' verrekent met de aangifte.

Akzo zegt niets

AkzoNobel bleek niet van plan openheid te verschaffen. "We begrijpen heel goed dat de samenleving duidelijkheid wil", zei directeur Benelux Raymond de la Court. Maar toch weigerde hij die duidelijkheid te geven.

Als hij dat wel zou doen, zou hij 'bedrijfsvertrouwelijke informatie' delen, klonk het. Dat is opmerkelijk, aangezien Shell, Unilever en Philips die informatie inmiddels wel publiek hebben gemaakt.

Volk beter voorlichten

Alan McLean, belastingdirecteur van Shell, verdedigde het Nederlandse belastingstelsel te vuur en te zwaard. Volgens McLean is het feit dat zijn bedrijf over de Nederlandse winst geen belasting betaalt 'niet het resultaat van slim boekhouden, maar het resultaat van de omvang van Shell in Nederland' en de aftrekposten die het bedrijf nu eenmaal heeft.

Volgens hem is de rekensom simpel: Shell verdient geld in Nederland, maar omdat ook het hoofdkantoor hier zit mag het kosten die op het hoofdkantoor gemaakt worden aftrekken van de winst, net als rentebetalingen en zogenoemde liquidatieverliezen in het buitenland.

Ook hij zei te begrijpen dat het vreemd is voor mensen om te horen dat een bedrijf als Shell geen winstbelasting betaalt. Maar hij vindt dat niet de regels het probleem zijn, maar het feit dat mensen niet begrijpen waarom die regels er zijn.

Verder zei McLean dat het bedrijf transparanter wil worden over waar en hoeveel belasting het betaalt. Hij beloofde dat Shell nog dit jaar per land zijn winst en omzet bekendmaakt én hoeveel belasting het in die landen afdraagt.

Buitenlandse verliezen aftrekken in Nederland?

Het eerste deel van de discussie ging vooral over de theorie: is de Nederlandse belastingwetgeving wel eerlijk? Hoogleraar bedrijfsbelastingen Jan van de Streek plaatste daar vraagtekens bij, vooral bij de zogenoemde liquidatieverliesregeling. Die maakt het mogelijk voor multinationals om in Nederland verliezen van de winst af te trekken die het gevolg zijn van het opheffen van een dochteronderneming in het buitenland.

Een bedrijf als Shell heeft heel veel buitenlandse dochterondernemingen die alleen maar geld kosten, bijvoorbeeld omdat daar kosten worden gemaakt voor het ontwikkelen van een olieveld, terwijl de winsten ergens anders terechtkomen. Shell kan de regeling dus gebruiken om de winst in Nederland drukken tot 0, waardoor het ook geen winstbelasting hoeft te betalen.

Het idee achter die regeling is niet gek, vindt de hoogleraar. Immers, het is logisch dat je verliezen ergens een keer kan aftrekken. Maar de vraag is: "Moet dat dan in Nederland en bij het hoofdkantoor?" Wat hem betreft is het een probleem dat winsten die in het buitenland worden gemaakt in Nederland niet extra worden belast, maar verliezen wel kunnen worden afgetrokken.

Belastingadviseur Sleurink was het daar helemaal niet mee eens. Volgens hem is het veel moeilijker om die liquidatieverliezen af te trekken van de winst in Nederland dan Van de Streek doet voorkomen. "Ik moet de eerste multinational nog tegenkomen die zegt: 'Naar mijn beleving woon ik in een belastingparadijs'."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van