Ga naar de inhoud
Bedrijven

Boer klust meer bij met camping, kinderopvang of boerderijwinkel

Scholieren bezoeken boerderij Den Hoek in Wilp-Achterhoek. Beeld © ANP

Nederlandse boeren en tuinders krikken hun inkomsten vaker op met nevenactiviteiten zoals een boerencamping, een zorgboerderij of een boerderijwinkel. In vijf jaar tijd zijn de inkomsten uit deze extra bezigheden zelfs verdubbeld.

Een kwart van de boeren en tuinders heeft naast zijn agrarische werkzaamheden, een extra inkomstenbron. Dat komt neer op 13.500 agrariërs. Sommigen zijn uitbater van een zorgboerderij of verkopen producten via een eigen boerderijwinkel. Anderen hebben een kinderopvang of boerencamping of doen aan natuurbeheer.

Boerderijwinkel staat op één 

Volgens Wageningen Universiteit kwamen de inkomsten uit deze multifunctionele landbouw vorig jaar uit op 887 miljoen euro. Dat is een verdubbeling ten opzichte van 5 jaar geleden.

Het hebben van een boerderijwinkel is de belangrijkste extra inkomstenbron met een omzet van 270 miljoen euro. De zorgboerderij staat op de tweede plaats. Deze leverde een omzet van 250 miljoen euro op.

Een zorgboerderij is een agrarisch bedrijf waar mensen die extra zorg nodig hebben, een dagbesteding krijgen. Denk aan mensen met een ziekte, handicap of iemand die in aanraking is gekomen met justitie. Het aantal zorgboerderijen in Nederland stijgt.

Kinderopvang is cashcow

Recreatie, zoals het uitbaten van een boerencamping of bed and breakfast, leverde vroig jaar 221 miljoen euro op. 

Kinderopvang bij de boer wordt rap populairder. Er zijn 95 agrariërs met een kinderopvang die samen een omzet hebben van 78 miljoen euro. De gemiddelde omzet komt dus neer op 800.000 euro per jaar.

Rooskleurige toekomst

Volgens land en tuinbouworganisatie LTO is multifunctionele landbouw in potentie goed voor 1,5 miljard tot 2 miljard euro omzet. In samenwerking met onder meer het ministerie van Landbouw wil LTO agrariërs helpen om multifunctioneel te worden, onder meer door in te zetten op soepelere regels.