Ga naar de inhoud
Bedrijven

Huawei vecht Amerikaanse ban aan bij rechter

Huawei op een beurs in Shanghai. Beeld © Getty Images

Het Chinese Huawei vecht de maatregel aan waarmee de Amerikaanse regering het techbedrijf probeert lam te leggen. De regering Trump plaatste het bedrijf op een zwarte lijst, waardoor Amerikaanse overheidsdiensten geen zaken met Huawei mogen doen.

Huawei legt zich niet neer bij dat besluit en is in de VS naar de rechter gestapt, meldt onder meer persbureau Reuters. Volgens de dagvaarding, die gisteren is ingediend bij een rechtbank in Texas, is de wet die is gebruikt om Huawei te weren in strijd met de Amerikaanse grondwet.

Het gaat om de Nationale Defense Autorisatie Act (NDAA). Dat is een wet die Amerikaanse overheidsdiensten en hun toeleveranciers verbiedt om apparatuur van Huawei te gebruiken omdat dit een bedreiging voor de nationale veiligheid zou vormen. De Amerikanen vertrouwen Huawei niet omdat het bedrijf in hun ogen nauwe banden met de Chinese overheid heeft.

Handelsoorlog

De VS zijn in een fel handelsconflict verwikkeld met China. Huawei, 's werelds marktleider op het gebied van telecomnetwerkapparatuur, is middenin die strijd beland, onder meer omdat het een van de meest voor de hand liggende bedrijven is om netwerken te bouwen voor het nieuwe supersnelle 5G-internet.

De sancties tegen Huawei werden twee weken geleden aangekondigd en leken grote impact te hebben. Niet alleen stopten grote Amerikaanse techbedrijven met leveringen aan het Chinese bedrijf, ook bedrijven die in de VS actief zijn zoals bijvoorbeeld de Nederlandse chipfabrikant NXP.

Tijdelijk verzacht

De maatregel werd vorige week al verzacht, door een soort van overgangsperiode in te stellen. Tot eind augustus mogen bedrijven wel blijven leveren aan Huawei als dat nodig is om apparatuur, netwerken en telefoons van Amerikaanse bedrijven aan de praat te houden.

VS
Lees ook:
VS krabbelt een beetje terug: sancties tegen Huawei tijdelijk verzacht
BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl