Bedrijven

Fiat Chrysler wil fusie met Renault, mikt op Nederlands hoofdkantoor

27 mei 2019 08:25 Aangepast: 27 mei 2019 09:05
Beeld © Getty

Autobouwer Fiat Chrysler wil fuseren met zijn branchegenoot Renault. De Italiaans-Amerikaanse onderneming heeft een voorstel daarover gestuurd aan het bestuur van het Franse bedrijf. Daarmee zou het derde grootste autoconcern ter wereld ontstaan, met een hoofdkantoor in Nederland.

De stap volgt na gesprekken tussen de twee bedrijven, waarbij werd gekeken naar samenwerkingen op het vlak van bijvoorbeeld het ontwikkelen en verkopen van nieuwe technologieën. Als Fiat Chrysler en Renault samensmelten, ontstaat er een autofabrikant die jaarlijks circa 8,7 miljoen wagens verkoopt.

Nederlands hoofdkantoor

De bedoeling is dat het hoofdkwartier van de combinatie in Nederland komt en een bestuur krijgt elf leden. Daarvan moeten er vijf van Fiat Chrysler en vijf van Renault komen.

Voor de restzetel staat een Nissan-vertegenwoordiger op de rol. Renault maakt namelijk onderdeel uit van een alliantie met de Japanse automakers Nissan en Mitsubishi.

Renault heeft een belang van 44,4 procent in Nissan, dat op zijn beurt weer 34 procent van de aandelen van Mitsubishi heeft. Inclusief Nissan en Mitsubishi is de combinatie van Renault en Fiat Chrysler naar eigen zeggen zelfs de grootste autofabrikant ter wereld.

Renault en Nissan

Renault werkt nu al nauw samen met Nissan en Mitsubishi. De gevallen topman Carlos Ghosn wekte volgens geruchten aan een fusie tussen Renault en Nissan, iets dat ze bij Nissan niet zien zitten. Sinds de arrestatie van Ghosn stuurt met name Nissan aan op een grotere rol in de alliantie.

Eerder dit jaar werd bekend dat de alliantie van Renault, Nissan en Mitsubishi één overkoepelend orgaan wilde om verdere samenwerking vorm te geven. De rol van Nissan lijkt met de fusie tussen Fiat Chrysler en Renault kleiner te worden. Nissan heeft 15 procent ion Renault, maar het belang in de nieuwe combinatie van Fiat Chrysler en Renault wordt kleiner.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van