Bedrijven

'Nederlandse bedrijven testen personeel illegaal op alcohol en drugs'

23 mei 2019 20:24 Aangepast: 23 mei 2019 20:56
Beeld © ANP

Tientallen chemie-, industrie- en havenbedrijven testen of werknemers onder invloed zijn van alcohol of drugs, terwijl dat niet mag. Hiermee riskeren ze boetes, maar ze vinden veiligheid belangrijker.

Dat verklaart de ondernemersvereniging van haven- en industriebedrijven in Rotterdam tegen de NOS.

Volgens de Europese privacywet mogen bedrijven hun personeel niet zomaar testen op drugs of alcohol. In de wet die vorig jaar inging staat dat ze daarvoor een speciale regeling moeten hebben. Slechts voor een paar beroepen vallen onder die uitzondering, zoals piloot, treinmachinist en schipper.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Belastingdienst voldoet na jaar vertraging nog steeds niet aan AVG

'Tegenstrijdige regels'

Toch testen ook andere ondernemers hun personeel op drugs- en alcoholgebruik. Hun personeel werkt bijvoorbeeld met gevaarlijke stoffen en daarom wil de baas zeker weten dat ze niet onder invloed zijn.

Volgens Deltalinqs, de ondernemersvereniging van haven- en industriebedrijven in Rotterdam, hebben ondernemers te maken met tegenstrijdige regels.  Aan de ene kant moeten ze voldoen aan de privacywet, aan de andere kant aan de veiligheidsregels.

Inbreuk op de privacy

Ondernemers moeten namelijk zorgen dat personeel niet onder invloed werkt, maar vinden dat lastig te bepalen zonder tests. Daar is de Autoriteit Persoonsgegevens het niet mee eens. Volgens de toezichthouder zijn er allerlei andere manieren waarbij je geen tests hoeft te doen, zoals 'elkaar erop aanspreken, een veiligheidscultuur bevorderen en een intensief hr-beleid'.

Maar lichaamseigen stoffen afnemen en medische gegevens verzamelen, dat mag uitdrukkelijk niet. In de AVG staat dat als een werkgever toch een test uitvoert bij zijn personeel, hij inbreuk maakt op de privacy van de werknemer. En dat is strafbaar.

Omdat ondernemers toch worstelen met de nieuwe wet, beloofde minister Sander Dekker voor Rechtsbescherming onlangs in gesprek te gaan met vakbonden en werkgevers. Hij wil met hen bespreken wanneer alcohol- en drugstesten nodig zijn vanwege veiligheid. Hij benadrukt wel dat de privacy van werknemers voorop staat.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Duizenden klachten over schendingen nieuwe privacywet

RTL Z

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van