Ga naar de inhoud
Natur op de fles

Ambitieus sapbedrijf Nina Storms is failliet

Beeld © ANP

Het sappenbedrijf Natur waar onderneemster Nina Storms (voorheen Brink) als oprichtster en geldschieter bij betrokken is, is failliet. De schuldenlast zou het bedrijf, dat onlangs nog ambitieuze plannen bekend maakte, fataal zijn geworden.

Dat blijkt uit het register van de Kamer van Koophandel en berichtgeving door zakenblad Quote.

Nina Storms dankt haar bekendheid aan de geflopte beursgang van internetbedrijf World Online in 2000. Daarna verdween zij als toonaangevende onderneemster van de radar. Wel haalt zij nog regelmatig het nieuws door rechtszaken en nieuwe investeringen.

Beursgang sappenbedrijf

Zo werd Storms in 2016 mede-oprichter en financier van een bedrijf dat gekoelde sappen zonder kunstmatige toevoegingen op de markt brengt. Vorige maand bleek dat de sapmaker via een omgekeerde overname van een leeg Amerikaans beursfonds een beursnotering in VS had gekregen.

Volgens een persbericht paste de beursnotering van het sapbedrijf 'in de strategische visie die mevrouw Storms heeft over de wereldwijde democratisering van gezonde en natuurlijke consumentenproducten die bijdragen aan de kwaliteit van het menselijk leven'.

Cannabis

Storms werd toezichthouder bij het beursgenoteerde bedrijf, dat was omgedoopt tot Natur International Corporation. Daaronder valt onder meer het Nederlandse Natur Holding, een houdstermaatschappij met enkele Nederlandse werkmaatschappijen.

Begin dit jaar kondigde topman Rob Paladino nog ambitieuze plannen aan. De Amerikaan zette sterk in op een verbreding van het assortiment, onder meer met snacks waarin bestanddelen van cannabis zijn verwerkt.

Faillissement

Uit het register van de Kamer van Koophandel blijkt echter dat Natur Holding nu failliet is. Ook dochterbedrijven NL Juices Retail, NL Juices Online en Hi-Tech Juices zijn bankroet.

Volgens de meest recente jaarrekening stond Natur Holding er eind 2017 financieel al beroerd voor. Het bedrijf had een negatief eigen vermogen van ruim 10 miljoen euro en 12 miljoen schuld.

Ook het Amerikaanse beursfonds waaronder het bedrijf sinds kort valt, presteert niet sterk. In het eerste kwartaal van dit jaar boekte het een verlies van 1,7 miljoen dollar.

Schuldenlast

Volgens Quote wijt Natur het faillissement aan tegenvallende sapverkopen, een felle concurrentie en een zware schuldenlast. Het bedrijf zou streven naar een doorstart, waarna het met een schone lei door zou kunnen.

Curator Joris Opstroom, die het faillissement moet afwikkelen, zegt echter nog niets te weten over een doorstart. "Ik moet nog beginnen met het onderzoek naar wat er is gebeurd. Dat er een doorstart rond zou zijn, is mij niet bekend. Morgen heb ik het eerste gesprek met de bestuurders."  

Bestuursvoorzitter Paladino van Natur wilde geen toelichting geven.