Ga naar de inhoud
Bedrijven

Shell geeft toe: jarenlang geen winstbelasting betaald in Nederland

Oliegigant Shell heeft de afgelopen jaren geen winstbelasting betaald in Nederland, terwijl het hier wel een miljardenwinst boekte. Dat heeft de directeur van Shell Nederland Marjan van Loon toegegeven aan weekblad Elsevier.

Het gerucht dat Shell geen stuiver belasting betaalde over jarenlange miljardenwinsten ging al langer. Maar nu geeft Shell het ook toe aan Elsevier. Een woordvoerder bevestigt dat Van Loon de uitspraken in het blad deed.

Door legale fiscale routes weet Shell al jaren, ook nog vorig jaar, de winstbelasting in Nederland te ontwijken.

'Geen boekhoudtruc'

Omdat het wereldwijde hoofdkantoor van Shell in Nederland is gevestigd, kan het de kosten van dat kantoor aftrekken van de winst van de Nederlandse tak van Shell. Die tak maakte in 2016 en 2017 meer dan 1 miljard euro winst. Maar voor de fiscus draaide Shell verlies.

Shell zegt in het weekblad dat het zich van geen kwaad bewust is en zich netjes aan de regels houdt. Het bedrijf is blij met het fiscaal vriendelijke vestigingsklimaat hier, dat volgens Shell goed is voor de Nederlandse economie. Ze noemt het ontwijken van winstbelasting geen boekhoudtruc.

"Shell is in Nederland goed voor duizenden directe en indirecte banen, en voor 3 miljard aan bestedingen bij Nederlandse toeleveranciers", zo zegt Van Loon in het blad.

Shell betaalt wel andere belastingen

Dat er geen winstbelasting wordt betaald, betekent volgens Van Loon niet dat er helemaal geen belasting betaald wordt. Volgens de topvrouw betaalde Shell vorig jaar 4,5 miljard aan bijvoorbeeld btw, accijnzen en loonbelastingen.

Volgens Elsevier betaalt Shell wereldwijd wel miljarden aan winstbelastingen. Daar heeft de Nederlandse schatkist alleen niets aan.