Bedrijven

Chemie neemt het niet zo nauw met verplichte veiligheidstests

21 mei 2019 16:53 Aangepast: 21 mei 2019 18:28
Medewerker van chemiebedrijf Dow in Terneurzen. Beeld © ANP

Chemiebedrijven als Nouryon en Dow, maar ook speelgoedketen Intertoys, lopen achter bij het verplicht testen van chemische stoffen. Hierdoor kan niet met zekerheid worden vastgesteld dat deze stoffen veilig zijn voor mens en dier.

Dat stelt het European Environmental Bureau (EBB), een Europese koepel voor milieuorganisaties, dat zich baseert op onderzoek van de Duitse milieuorganisatie Bund.

Het gaat om ten minste 41 chemische stoffen die worden verwerkt in industriële producten, maar ook in cosmetica, voedsel en drank en geneesmiddelen. Hiervan zou in totaal jaarlijks tussen de 12 miljoen en 121 miljoen ton worden gebruikt.

Sector werkt aan verbetering

Het Europees Agentschap van Chemische Stoffen (ECHA), dat controleert of bedrijven zich aan de Europese regels houden, erkende vorig najaar al dat er in 71 procent van de gevallen hiaten zitten in de tests van bedrijven, of dat er ‘belangrijke informatie over de veiligheid’ ontbreekt in de rapporten daarover.

De Europese chemievereniging Cefic zegt dat de sector werkt aan verbetering bij het bepalen van veiligheidsrisico's rond chemische stoffen. "De industrie werkt samen met de ECHA en de Europese Commissie om de terreinen te achterhalen waar verbetering nodig is."

De belangenorganisatie benadrukt dat Europa koploper is als het gaat om veiligheidsnormen voor chemische stoffen.

Nederlandse bedrijven

Volgens het EBB worden deze stoffen geproduceerd door 654 Europese bedrijven, waarvan 46 uit Nederland. Op de lijst staan onder meer de namen van Dow Chemical in Terneuzen, Nouryon - voorheen AkzoNobel - in Arnhem, en opvallend genoeg ook van speelgoedketen Intertoys.

Een woordvoerder van Nouyon is zich van geen kwaad bewust. Hij zegt dat zijn bedrijf aan alle deadlines van ECHA heeft voldaan, en ziet 'geen reden om aan te nemen dat de verstrekte gegevens voor de genoemde stoffen incompleet zijn'.

Bij Interoys zijn ze vooral verbaasd. "Wij verkopen alleen speelgoed. We produceren niks, en we verwerken ook niks. Dus ik snap niet hoe onze naam op deze lijst terechtkomt", zegt een woordvoerder. "Het zou wel kunnen dat er chemicaliën verwerkt zitten in de producten die we inkopen, maar dat wordt allemaal gecheckt door een externe instantie."

Toestemming gevraagd

Jack Hunter van de EBB legt uit dat de bedrijven op de lijst staan omdat ze ooit zelf een verzoek hebben gedaan om een bepaalde chemische stof te mogen gebruiken, produceren of importeren. "Dus ik ben verbaasd dat zij verbaasd zijn."

Wel geeft hij toe dat de lijst gebaseerd is op gegevens uit 2014, dus dat sommige bedrijfsgegevens in de tussentijd kunnen zijn veranderd. Nouryon staat bijvoorbeeld nog altijd als AkzoNobel op de lijst.

Maar de dossiers van deze 41 stoffen zijn ongewijzigd, benadrukt Hunter. "Dus de dossiers over deze chemicaliën zijn nog steeds incompleet en dezelfde bedrijven zijn erbij betrokken."

Onwetendheid

Hunter maakt zich meer zorgen over de bedrijven die niet op deze lijst staan, maar wel producten verkopen waarin de chemische stoffen verwerkt zijn. "Zij hebben geen idee dat deze producten mogelijk niet veilig zijn voor de gezondheid."

Hij ziet hier een taak voor de ECHA. "Zij moeten veel duidelijker communiceren om welke stoffen het gaat en welke bedrijven hierbij betrokken zijn. We hebben het hier over serieuze gezondheidsrisico's."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van