Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Bedrijven

Britse restaurants Jamie Oliver op rand van faillissement

21 mei 2019 14:03 Aangepast: 21 mei 2019 14:24
Jamie Oliver tijdens de presentatie van zijn nieuwe kookboek in Jamie's Italian in Den Haag. Beeld © ANP

Jamie Oliver heeft uitstel van betaling aangevraagd voor zijn restaurants in Groot-Brittannië. De Nederlandse vestigingen worden niet geraakt en blijven gewoon open.

Dat zegt Souâd El Hamadaoui, directeur van Jamie Oliver Nederland tegen RTL Z.

De bekende tv-chef zegt op Twitter dat hij 'bedroefd' is dat zijn restaurantketen uitstel van betaling heeft moeten aanvragen. Als een bedrijf dat moet doen, is dat vaak een voorbode van faillissement.

'Ik ben er kapot van'

"Ik ben er kapot van dat onze geliefde Britse restaurants uitstel van betaling hebben aangevraagd", aldus Oliver. "Ik ben diep bedroefd door deze uitkomst en wil graag alle mensen bedanken die hun hart en ziel in de loop der jaren in dit bedrijf hebben gestopt."

In het Verenigd Koninkrijk (VK) staan 1300 banen op het spel bij de ketens Jamie's Italian, Barbecoa en Fifteen. Het gaat in totaal om 25 restaurants, waarvan er 23 bij de Jamie's Italian-keten horen, bericht de BBC.

Nederlandse restaurants blijven open

"Voor de restaurants in Nederland betekent dit helemaal niets", zegt El Hamadaoui, die voor Jamie Oliver Nederland twee restaurants van Jamie's Italian uitbaat in Rotterdam en Den Haag. "De restaurants in Rotterdam en Den Haag blijven open." 

Volgens haar vallen de restaurants in het VK onder een aparte entiteit en is er voor vestigingen in het buitenland een andere regeling getroffen. "Wij zijn franchisers", zegt ze. 

Eerder Nederlands avontuur mislukte wel

Dat betekent dat haar bedrijf de formule heeft gekocht en 100 procent eigenaar is van de restaurants in Nederland.

Ook de vergunning op het gebruik van de naam Jamie's Italian is geregeld via een apart bedrijf dat niet valt onder de restaurants die in het VK in surseance zijn gegaan. "Er verandert hier helemaal niets", aldus El Hamdaoui.

Vorige maand was ze wel genoodzaakt de pizzarestaurants die ze onder de vlag Jamie Oliver’s Pizzeria uitbaatte te sluiten. Er werd surceance van betaling aangevraagd voor de vestigingen in Tilburg en Arnhem, bericht de Gelderlander

Eerder Nederlands faillissement

De restaurants van Oliver zijn niet altijd een succes. In 2016 werd restaurant Fifteen in Amsterdam failliet verklaard. Het bedrijf kon de hoge huur niet langer opbrengen.

El Hamadaoui benadrukt dat het Oliver-imperium veel groter is dan restaurants alleen. Ze wijst bijvoorbeeld op zijn vele boeken die hij in verschillende landen uitgeeft. "Ook worden er wereldwijd nog regelmatig restaurants geopend", zegt ze.

Een jaar geleden doken we al eens in de niet altijd even succesvolle restaurantavonturen van Oliver. Toen moest hij 12 Britse Jamie's Italian-restaurants sluiten.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van