Bedrijven

Europese bedrijven in China nauwelijks geraakt door handelsoorlog

20 mei 2019 08:31 Aangepast: 20 mei 2019 09:25
Een BMW X5 op de autobeurs in het Chinese Guangzhou. Beeld © Getty Images

Langzaam maar zeker begint de handelsoorlog tussen de VS en China ook gevolgen te hebben voor Europese bedrijven die zaken doen in China. Minder dan de helft van deze bedrijven is nog optimistisch over de komende twee jaar, mede door de gevolgen van de handelsoorlog.

Dat is een daling van 17 procent ten opzichte van het sentiment onder Europese bedrijven in China vorig jaar, meldt de Europese Kamer van Koophandel in Beijing. Die enquêteerde 585 bedrijven over hun verwachtingen over de komende jaren.

Van deze bedrijven is slechts vier procent positief over de handelsoorlog, tegenover 38 procent negatief. De meerderheid merkt er nog niets van.

Productie verplaatsen

Dat vertaalt zich ook in beleid. Bijna 7 van de tien ondervraagde bedrijven verandert niets, maar 'houdt de situatie wel scherp in de gaten'.

Maar 22 procent van de bedrijven voelt wel de noodzaak de business aan te passen. Sommige bedrijven stellen hun uitbreidingsplannen uit, andere zoeken nieuwe toeleveranciers of verplaatsen een deel van hun productie uit China.

Vooral bezorgd over groeivertraging

Opmerkelijk genoeg behoort de handelsoorlog tussen de VS en China overigens niet tot de allergrootste zorgen van de ondernemers. De groeivertraging van de Chinese en globale economie en de gestegen arbeidskosten in China bezorgen de bedrijven grotere kopzorgen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Fikse winstdaling BMW door afwachtende Chinezen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van