Bedrijven

Tesla haalt BMW in (op de beurs)

09 juni 2017 20:19 Aangepast: 15 oktober 2017 11:18
Beeld © ANP

Amerikaanse innovatie en sportiviteit zijn in de ogen van beleggers meer waard dan Duitse degelijkheid en luxe. Autofabrikant Tesla heeft BMW ingehaald, qua beurswaarde in ieder geval.

Het aandeel Tesla, genoteerd aan de Amerikaanse tech-index Nasdaq, steeg vandaag kort na het begin van de handelsdag op Wall Street waardoor het bedrijf omgerekend zo'n 61,2 miljard dollar waard is. BMW, met een beursnotering in Duitsland, is gemeten naar de laatste beurskoers 57,2 miljard dollar waard.

De reden voor het enthousiasme onder beleggers is de bevestiging van Tesla-eigenaar Elon Musk deze week dat de productie van de Model 3 volgens schema in juli van start gaat. De Model 3 is Tesla's meest betaalbare tot nu toe. Daarnaast denkt Musk aan een nog goedkopere variant, de Model Y, die eind 2019 op de markt moet komen, schrijft persbureau Bloomberg.

Elektrisch heeft 't (bijna)

Eerder al haalde Tesla de Amerikaanse autoreuzen General Motors en Ford in qua beurswaarde. Dat is gerust opmerkelijk te noemen voor een bedrijf dat nog maar twee kwartalen winst heeft gemaakt in z'n hele bestaan en vorig jaar 80.000 auto's op de markt bracht. In het eerste kwartaal van dit jaar verdubbelde de omzet naar 2,7 miljard dollar, maar werd ook een verlies van 330 miljoen dollar geleden

Ter vergelijking: BMW boekte een omzet van omgerekend ruim 22 miljard dollar, een winst (voor belastingen) van 3,3 miljard en verscheepte ruim 587.000 auto's. 

Groot (Volkswagen), groter (Daimler), grootst (Toyota)

De Japanse autogigant Toyota is naar market cap nog steeds de aller- aller grootste: 170 miljard dollar. Het bedrijf is nog meer waard dan de Duitse nummers twee en drie: Daimler is bijna 78 miljard dollar waard en Volkswagen 76 miljard dollar. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van