Bedrijven

Picnic sluit zich toch aan bij een cao, maar niet degene die FNV wil

17 mei 2019 12:00 Aangepast: 17 mei 2019 13:47

Picnic sluit zich aan bij de retail-cao van INretail, en gaat met die brancheorganisatie werken aan de eerste e-commerce-cao. Dat is tegen het zere been van vakbond FNV, die wilde dat de onlinesupermarkt zich zou aansluiten bij de supermarkt-cao.

Dat bevestigt een woordvoerder van Picnic na berichtgeving door het AD

Vakbond FNV stapte gisteren nog naar de rechter om een supermarkt-cao af te dwingen voor het personeel van Picnic. Oprichter Michiel Muller liet eerder weten dat hij het bedrijf daar niet in vindt passen. Nu maakt het bedrijf bekend zich aan te sluiten bij de cao non-food die INretail vorig jaar heeft opgesteld.

Tegelijk maakt het bedrijf bekend dat de medewerkers in de distributiecentra meer loon krijgen. Ook medewerkers tussen 18 en 21 jaar, die nu nog worden betaald volgens het jeugdloon, krijgen er geld bij.

Reactie FNV

FNV noemt de stap onlogisch. 'Non-food is bedoeld voor winkels die schoenen, meubels of verf verkopen. Dat doet Picnic allemaal niet. Die verkoopt levensmiddelen, zoals de bedrijven in de supermarkt-cao', zegt Marianne Jekkers van FNV.

Volgens haar kiest Picnic simpelweg voor de cao van INretail omdat het bedrijf zijn personeel dan minder hoeft te betalen. "De meeste medewerkers zaten op het minimumloon, dus die krijgen er nu iets bij. Dat lijkt leuk, maar op de lange termijn zijn ze slechter af." 

Jekkers benadrukt dat de rechter uiteindelijk zal beslissen of Picnic zich alsnog aan de supermarkt-cao moet houden.

Uitzendkrachten

De circa 3000 medewerkers van Picnic vielen tot dusverre niet onder een cao. Tot woede van FNV, die klachten binnenkreeg over hoge werkdruk en lage beloningen.

Nu zij wel onder een cao vallen, al is dat volgens de vakbond de verkeerde, blijft er nog een ander probleem over, stelt Jekkers. Bijna honderd procent van de mensen bij Picnic is namelijk uitzendkracht. Daarom zal het personeel maandag actievoeren in het Utrechtse distributiecentrum. Jekkers: "Picnic wil bouwen aan een goede toekomst, dat willen de medewerkers ook. Het wordt tijd dat zij vast in dienst komen."

De cao van INretail loopt tot 2021. Picnic hoopt dat het daarna kan overgaan op een e-commerce-cao.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van