Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Bedrijven

Boeing heeft software-update klaar voor probleemtoestel 737 Max

17 mei 2019 08:59 Aangepast: 17 mei 2019 09:02
Boeing 737 Max Beeld © ANP

Amerikaanse vliegtuigmaatschappijen hopen deze zomer weer te kunnen vliegen met de tijdelijk afgekeurde toestellen van Boeing.

Boeing heeft een software-update klaar voor het toestel 737 Max. Dat maakte de vliegtuigbouwer gisteravond bekend. Vliegtuigen van dit type worden wereldwijd aan de grond gehouden na twee crashes in maart, waarbij in totaal 346 mensen om het leven kwamen.

De Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA stelt dat het nog niet alle informatie binnen heeft over de update en de bijbehorende training voor piloten, maar verwacht deze binnen een week te krijgen. Als die informatie binnen is, kunnen Boeing en de FAA een testvlucht inplannen.

Daarmee kan Boeing officiële goedkeuring krijgen voor de update, althans in de Verenigde Staten. Om in het Nederlandse luchtruim te kunnen vliegen, heeft Boeing goedkeuring nodig van de Europese luchtvaartautoriteit EASA.

Op 23 mei is in Fort Worth in Texas een bijeenkomst van luchtvaartautoriteiten. De Amerikaanse FAA wil daar de collega-autoriteiten uit andere landen bijpraten over de software en de pilotentraining.

Zomer

Het blijft vooralsnog onduidelijk wanneer de 737 Max-toestellen weer kunnen vliegen. Amerikaanse vliegtuigmaatschappijen mikken op deze zomer, meldt persbureau Reuters.

Bij twee crashes in Indonesië en Ethiopië bleek achteraf dat de vliegtuigen van het type 737 Max onbestuurbaar waren geworden. Doordat een sensor foute informatie doorspeelde werd de neus van het vliegtuig automatisch naar beneden getrokken.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore