Bedrijven

Stunt: SP zet Amsterdamse kantoor Airbnb te huur op Airbnb

16 mei 2019 16:35 Aangepast: 16 mei 2019 16:58
De betreffende advertentie is snel offline gehaald. Beeld © RTL Z

Een stunt van de Amsterdamse afdeling van de SP. Die heeft het kantoor van Airbnb te huur aangeboden op… Airbnb. De SP wil hiermee aantonen dat er geen controle is op het plaatsen van advertenties op Airbnb. In amper twee dagen had de SP bijna dertig geïnteresseerde toeristen.

Een mooi kantoor op de Zuidas met vijf slaapkamers, waar tien personen kunnen overnachten. Vol met dure kunst, 'die we kopen van jullie centjes', was te lezen in de advertentie van de SP. Ook zou er een jacuzzi te vinden zijn en kan er gratis geparkeerd worden. Klinkt als een buitenkansje voor groepen die een Airbnb zoeken in Amsterdam.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Amsterdam: Airbnb en Booking niet bereid om regels na te leven

'Zielige Amsterdammers'

In de komisch bedoelde advertentie, die wel een serieuze ondertoon heeft, probeerde de SP duidelijk te maken dat Airbnb geld verdient over de rug van Amsterdammers, die het moeilijk hebben op de woningmarkt. Zo staat er onder een foto de tekst: 'Ons luxe kantoor waar we lachen om zielige Amsterdammers.'

Het is de SP een doorn in het oog dat Airbnb verhuurders geen strobreed in de weg legt om te frauderen. Zo mogen appartementen aan maximaal vier personen tegelijk worden verhuurd, en dus niet aan tien, zoals in deze advertentie stond.

Ook waarschuwt Airbnb dat er maximaal zestig nachten per jaar verhuurd mag worden, terwijl dat sinds 1 januari maar dertig nachten mag.

Overtreden regels

"Overtreding van de regels is schering en inslag bij Airbnb. De multinational heeft, gedreven door winst, maling aan de overlast die Amsterdammers ervaren, was te lezen in de advertentie, die twee dagen online heeft gestaan.

Daarnaast maakt de SP zich zorgen over het feit dat 'vastgoedcowboys' huizen opkopen om commercieel via Airbnb te verhuren. Daarmee worden woningen van de toch al oververhitte woningmarkt onttrokken. "Woningen zijn bedoeld om in te wonen en niet als handelswaar om lekker mee te cashen", besluit de SP.

Offline gehaald

Airbnb kon niet meteen reageren op de actie van de SP, maar haalde de advertentie weg na berichtgeving bij lokale nieuwssite AT5. Fractievoorzitter Erik Flentge had de nieuwssite op de hoogte gebracht van de advertentie.

De actie komt van de fractie van de SP. SP-wethouder Laurens Ivens, die de aanpak van Airbnb in zijn portefeuille heeft, wist niets van deze stunt, laat Flengte weten in een reactie aan RTL Z. Hij denkt niet dat de stunt een mogelijke rechtszaak van de gemeente tegen Airbnb in de weg staat.

Met deze foto's en teksten adverteerde de SP:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van