Bedrijven

'Overnamepoging Commerzbank door ING is grootheidswaanzin'

15 mei 2019 09:51
Ceo Ralph Hamers van ING. Beeld © ANP

Na de mislukte overnamepoging door Deutsche Bank ruikt ING nu zijn kans om de Duitse bank Commerzbank over te nemen. De Nederlandse bank zou adviseurs hebben ingehuurd om te kijken of een overname kans van slagen heeft.

Het zou gaan om de Amerikaanse vermogensbeheerder en investeringsbank Perella Weinberg Partners, meldt persbureau Bloomberg op basis van bronnen. Een woordvoerder van ING laat weten dat de bank 'nooit ingaat op geruchten in de markt'. 

Er zingen al langer geruchten rond dat ING interesse zou hebben in het Duitse bedrijf. En die zwellen alleen maar aan sinds de overnamegesprekken met Deutsche Bank op niets uitliepen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Deutsche Bank en Commerzbank blazen fusieplannen af

'Black box'

Analisten hebben grote twijfels bij een overnamepoging door ING. "Het gaat dramatisch bij die bank, die als je kijkt naar de koers nog maar zo'n 10 miljard waard is", zegt analist Jim Tehupuring van ProBeleggen.nl in RTL Z Voorbeurs over Commerzbank.

Op basis van de koers-winst-verhouding is de bank duurder dan ING, voegt hij toe. Zijn belangrijkste argument om zich niet aan een overnamepoging te wagen: "Banken zijn per definitie een black box, hier kun je je zomaar weer aan vertillen."

"Ik dacht dat we wel geleerd hadden van alles wat er tien jaar geleden is gebeurd, maar blijkbaar Ralph Hamers niet", zegt de analist. "Hij lijdt een beetje aan grootheidswaanzin: hij wil graag de directeur zijn van een hele grote bank met bijbehorend salaris en ik denk dat dit geen goeie zaak is", besluit Tehupuring.

Hoog risico

Eerder al kraakte Corné van Zeijl, analist van Actiam, een mogelijke overname door ING van Commerzbank. Volgens hem hebben de Nederlanders lang niet alle kantoren van de Duitse bank nodig voor hun groeiplannen. "ING is juist zo succesvol omdat het zo weinig kantoren heeft", zei hij.

Het hoge risico van een overname weegt volgens hem niet op tegen het mogelijke rendement.

Italiaanse concurrentie

Er is overigens een kaper op de kust: de Italiaanse bank UniCredit. Ook die zou volgens Bloomberg advies inwinnen over de mogelijkheden de Duitse bank over te nemen. Behalve de ingehuurde zakenbank JPMorgan Chase & Co heeft UniCredit ook al lange tijd een goede verstandhouding met adviesbureau Lazard, waar de Duitser Jörg Asmussen werkt. Die heeft veel kennis van de Duitse bankensector, als voormalig minister van Financiën.

"Een leuk spel, waarbij ze elkaar tot grote uitgaven willen dwingen. Maar of het echt serieus is, weten we niet", zegt Durk Veenstra, beurscommentator van RTL Z.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van