De 50 meestverdienende bestuurders in de ouderenzorg nemen stuk voor stuk meer dan 200.000 euro per jaar mee naar huis. De voormalig bestuursvoorzitter van Driezorg in Zwolle verdiende in 2015 zelfs ruim een half miljoen.
Dat blijkt uit onderzoek van de jaarverslagen door FNV Welzijn. De grootverdieners zitten daarmee ruim boven de zogenaamde Balkenendenorm, die bepaalt dat bestuurders in de zorg niet meer mogen verdienen dan een minister. Toch is het niet illegaal, want er is een overgangsperiode van 7 jaar afgesproken.
12 miljoen
De 50 best betaalde zorgbonzen verdienden vorig jaar met elkaar bijna 12 miljoen euro. Dat komt uit op een gemiddeld salaris van 237 duizend euro. Daarin zijn pensioenbijdrages, bonussen en ontslagvergoedingen meegerekend.
In totaal zou een kwart van de bestuurders in de ouderenzorg meer verdienen dan de Balkenendenorm. De vakbond spreekt hier schande van en vindt "dat het niet zo kan zijn dat er nog steeds topsalarissen worden verdiend terwijl de zorg in verpleeghuizen en thuiszorg zo enorm onder druk staat." Het aantal grootverdieners daalt overigens wel: vorig jaar kreeg een derde van de bestuurders nog meer dan de Balkenendenorm.
Lucratief ontslag
Uit de cijfers blijkt verder dat vooral ontslagen worden goed voor de portemonnee is in de ouderenzorg. De aanvoerder van de lijst, de ex-topman van Driezorg, kreeg in totaal 568 duizend euro in 2015. Daarvan was ruim 426 duizend ontslagvergoeding.
Ook de nummer twee op de lijst dankt zijn positie voor een groot deel aan zijn ontslagvergoeding. De gewezen topman van Respect Zorggroep kreeg 155 duizend euro extra mee voor zijn vertrek. In totaal verdiende hij in 2015 313 duizend euro.